RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Inspectorii ISU Iași ar putea decide miercuri închiderea Primăriei Pașcani. Instituția nu are autorizație, iar avizul nu a fost respectat de lucrările efectuate la clădire!

Ședință de urgență a șefilor administrației locale cu privire la autorizarea sediului în care Primăria își desfășoară activitatea. În această după-amiază viceprimarul Vasile Axinte, administratorul public Gică Zanet, directorii instituțiilor subordonate Consiliului Local: școli, creșă, Bibliotecă și Casa de Cultură  împreună cu câțiva funcționari publici au purtat discuții preliminare cu privire la pașii ce trebuie făcuți pentru autorizarea clădirilor în care își desfășoară activitatea.

Ședința a fost una informală și precede controlul pe care ISU Iași îl va face miercuri la Primăria municipiului Pașcani. Sediul administrației locale a fost dat în folosință încă din anul 2007, însă nici până acum edilii municipiului nu au reușit să-l autorizeze la ISU.

Astfel că, după promovarea de către Guvern a OUG 915/2015, în contextul tragediei de la clubul Colectiv, inspectorii ISU au început controalele, iar clădirile ce intră sub incidența acestui act normativ vor fi închise până când își obțin autorizația privind sigurața în caz de incendiu. Clădirea Primăriei se încadrează în obiectivele vizate de această ordonanță, deoarece are o sală de spectacole cu 500 de locuri, iar suprafața clădirii depășește 200 de mp.

  

Se poate ajunge la închiderea Primăriei din mai multe cauze. Cea mai importantă fiind nerespectarea proiectului de execuție a clădirii și implicit a avizului eliberat de ISU în stadiul de proiectare a clădirii. Pentru a obține autorizația, Primăria trebuie să refacă proiectul tehnic al clădirii care mai apoi să fie avizat de ISU. După avizare trebuie eliminată a doua cauză ce împiedică autorizarea clădirii și anume semnarea procesului verbal de recepție al lucrărilor. Este evident că aceasta nu poate fi făcută întrucât lucrările la obiectiv nu sunt încă terminate, ele fiind efectuate pe baza unei finanțări multi anuale de la Guvernul României.

Surse prezente la discuții au apreciat că șansele ca Primăria să rămână deschisă sunt minime dacă inspectorii vor aplica la sânge OUG 915/2015. Actul prevede că inspectorii ISU pot închide obiectivele neconforme pe loc sau în 60 de zile de la data controlului, dacă cele semnalate nu sunt remediate.

Probleme sunt și la celelalte instituții din subordinea Consiliului Local, însă acestea nu intră sub incidența OUG 915/2015 care se aplica doar la:

-clădire ori spaţiu amenajat în clădire cu destinaţia de comerţ – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine şi supermagazine;

-clădire ori spaţiu amenajat în clădire cu destinaţia de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului;

 -clădire ori spaţiu amenajat în clădire cu destinaţia de turism – hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Surprinzător! Încasări mai mari ca anul trecut, de Zilele Municipiului, deși mulți dintre comercianți au fost alungați de vremea ploioasă

Marius Parteni

Utilaje noi în curtea Primăriei Pașcani. Au venit remorcile, urmează tractoarele!

Marius Parteni

Dosarul „AgroComplex”: Doi funcționari publici se întorc la muncă! Primăria trebuie să le achite salariile pe 3 ani!

Răzvan Grecu
Încarcă...