RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Înregistrările făcute în Primărie sunt legale! Biroul Irinei Jitaru este spațiu public! Iată ce spune legea și Curtea Constituțională!

Primarul Marius Pintilie nu are dreptate atunci când susține că înregistrările unor discuții avute în Primărie, fără acordul persoanele prezente, sunt infracțiuni. Legea penală nu incriminează astfel de fapte, garantarea vieții private, din prisma Codului Penal, este doar în cadrul locuinței private.

Astfel, conform articolului 226 din Noul Cod Penal, care incriminează drept infracțiune violarea vieții private, inregistrările aduc atingere vieții private doar dacă sunt făcute fără acord într-o locuință sau încăpere ori dependință ce ține de aceasta. Cu alte cuvinte, înregistrările făcute în clădiri publice, cum este Primăria, nu sunt infracțiuni.

„Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă,” se arată al aliniatul 1 al articolului 226 din Noul Cod Penal.

Pintilie a susținut însă că orice înregistrare făcută fără acord, în Primărie, este infracțiune și a anunțat că va face plângere penală.

  

„S-au făcut înregistrări în Primăria Municipiului Pașcani, înregistrările în această instituție, fără acceptul celor care sunt înregistrați, din câte știu eu sunt infracțiuni. Deci, eu mă așteptam ca cineva care se simte lezat de acele înregistrări să facă plângere penală până acum, dacă nu se face o plângere penală atunci voi face eu plângere penală pentru aceste înregistrări și dacă în urma cercetărilor se ajunge că s-au făcut și infracțiuni, procurorul o să-și facă treaba. Din punctul meu de vedere, simpla înregistrare fără acordul celor care sunt înregistrați este o infracțiune. Din ceea ce am citit eu, este absolvit de fapta penală a celui care a înregistrat, dacă se descoperă o infracțiune în înregistrare. Dar deocamdată simpla înregistrare reprezintă o infracțiune, deci dacă nu se face plângere în perioada următoare de către cei lezați că au fost înregistrați, voi face eu plângere în calitate de conducător,” a anunțat ieri, primarul Marius Pintilie.

Declarația primarului Marius Pintilie poate fi privită și ca o amenințare voalată, atât la adresa funcționarilor publici care sunt suspectați că au făcut înregistrările din biroul Irinei Jitaru, cât și a presei care le-a făcut publice.

Doar că această prevedere legală a fost lămurită în mod clar de Curtea Constituțională a României în Decizia nr.33 din 19 ianuarie 2017. Cazul tratat este unul similar. O persoană a fost înregistrată într-o clădire publică și a reclamat faptul că i-a fost violată viața privată. În urma clasării dată de procurori, aceasta s-a adresat Curții Constituționale pentru a lămuri dacă încăperile din clădirile publice nu sunt incluse în articolul care incriminează violarea vieții private.

Judecătorii constituționali au lămurit acest aspect legal, stabilind fără dubii, că legea penală incriminează doar faptele de violare a vieții private din clădirile private.

„Curtea constată că prin reglementarea contestată statul nu neagă dreptul persoanei la viaţă intimă, familială şi privată, ci oferă o protecţie sporită faptelor antisociale care aduc atingere acestui drept, atunci când se comit într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta. Împrejurarea că, în încăperile publice, dreptul fundamental de referinţă nu beneficiază de protecţia legii penale, nu echivalează cu afectarea dreptului la viaţă privată, deoarece, ceea ce prevalează în protejarea drepturilor constă în adoptarea de către stat a unor măsuri legislative corespunzătoare.

Or, în aceste situaţii, partea lezată are deschisă calea unei acţiuni civile în justiţie. Astfel, prin normele substanţiale de drept civil din cartea I intitulată Despre persoane, legiuitorul român a acordat o deosebită atenţie drepturilor personalităţii reglementând în art. 71 cu privire la dreptul la viaţă privată, în art. 73 cu privire la dreptul la propria imagine, în art. 74 cu privire la atingeri aduse vieţii private şi în art. 257 cu privire la apărarea drepturilor nepatrimoniale ale persoanei fizice. De aceea, în acord cu art. 1.357 din Codul civil referitor la răspunderea pentru fapta proprie, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, urmând să răspundă pentru cea mai uşoară culpă” se arată la aliniatul 31 al Decizie nr. 33 din 2017 a Curțtii Constituționale a României.

Declarațiile primarului Marius Pintilie au fost făcute în contextul în care NewsPascani a publicat o serie de înregistrări audio din biroul Irinei Jitaru, secretarul general al UATM Pașcani. Pe una dintre înregistrări aceasta este surprinsă cum povestea colegilor săi cum a trucat două concursuri de ocupare a unor funcții publice în Primărie.

„Frate, am verificat cunoștințele, nu mai punem de astea! Hai să vedem criteriile de evaluare pe care le avem noi. Adică n-a venit Costescu, Costescu a trebuit să-i dau la gioale, dar lu`asta am decis că vrem să ia!,” este surprinsă Jitaru povestind.

În loc să sesizeze organele abilitate să cerceteze acte de corupție, Pintilie a anunțat ieri că va sesiza autoritățile cu privire la modul în care s-au făcut aceste înregistrări, pe motiv că înregistrarea pe ascuns a unui funcționar public în Primărie ar constitui o infracțiune.

Related posts

Atenție pietoni, pericol de accidente! Nu circulați pe strada Nicolae Iorga și panta Mârzasca

Oana Cordoneanu

Audienţele de la Primărie – rutină pentru unii, cereri disperate pentru alţii. Vezi cine l-a lăudat pe primar pentru activitatea sa!

Teona Gherasim

Stolniceni-Prăjescu: Colectare a documentelor de la cetățeni, în cadrul campaniei cadastrale gratuite

Redacția
Încarcă...