RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Înregistrări cu înjurăturile și bătaia unui minor la Poliția Bacău: „Naţia mă-tii de şobolan cordit!”. „Gata, şefule, nu mai da, te rog”

Doi băieți de 17 şi 20 de ani au fost înjuraţi, ameninţaţi şi bătuţi de poliţiştii de la investigații criminale din Bacău, la audierile într-un dosar de tâlhărie. Abuzul, înregistrat de băiatul minor, a durat ore în şir. El a cerut avocat și nu i s-a dat. Înregistrarea a fost publicată în această dimineaţă de jurnaliştii de la Ziarul de Bacău. Întrebat ieri de Libertatea, IPJ Bacău a spus că „se efectuează în prezent verificări” și că „urmează a fi dispusă cercetarea prealabilă şi sesizarea unităţii de Parchet”.
Aflat în custodia poliţiştilor, fără să ştie dacă este martor sau suspect şi fără să i se permită să aibă un avocat lângă el,  R., un adolescent de 17 ani din Bacău, a înregistrat trei ore în care abuzul poliţiştilor îmbracă forme obscene, insuportabil de ascultat. Sunt trei ore în care poliţiştii ameninţă un minor, îl înjură şi îl lovesc în repetate rânduri, deşi acesta îi imploră să se oprească. Scenele înregistrate audio de minor au fost publicate în această dimineaţă de jurnaliştii de la Ziarul de Bacău.

Disclaimer: Înregistrarea audio şi textul care urmează conţin scene grafice de violenţă fizică şi verbală, care vă pot afecta emoţional!


La 20 octombrie, un alt bărbat din Bacău reclamase la poliţie că o persoană necunoscută îl agresase fizic şi îi furase 50 de euro din buzunarul de la geacă. Poliţiştii au deschis un dosar de tâlhărie.   R., 17 ani, şi B., 20 de ani, au fost duşi la audieri, la sediul Poliţiei Municipale Bacău, în data de 12 noiembrie 2020. Cei doi au fost interogaţi ore în şir, fără să fie lăsaţi să ceară un avocat şi fără să li se spună în ce calitate sunt audiaţi. „Am fost luaţi de la locul de la muncă, fără să ne fie precizat motivul sau calitatea pentru care suntem duşi”, spun cei doi în plângerea penală făcută ulterior. La sediul poliţiei, aceştia l-au văzut şi pe S., un cunoscut de-al lor, despre care urmau să afle ulterior – şi rezultă şi din înregistrările audio publicate de Ziarul de Bacău – că era principalul suspect în cazul de tâlhărie. „Ori rămâi martor, ori pleci coautor. Tu hotărăşti” La începutul interogatoriului, unul dintre tineri, R., apasă pe butonul de înregistrare al telefonului său (fără ca poliţiştii să ştie). În următoarele două ore şi 36 de minute, telefonul avea să surprindă numeroase abuzuri făcute de poliţişti în încercarea de a rezolva cazul celor 50 de euro furaţi.

Audierea începe pe un ton relativ calm, dar escaladează rapid. În mai puţin de o oră, tonul calm, dar certăreţ, lasă loc urletelor şi loviturilor. În prima jumătate de oră, cei doi oameni ai legii încearcă să-l convingă pe R. să ofere informaţii despre tâlhărie, spunându-i că are doar două variante: să fie martor sau coautor al infracţiunii. Nu mă interesează decât atât. Ori rămâi martor, ori pleci coautor, te hotărăşti (…) Care sunt autori, vor fi reţinuţi, care-s martori pleacă acasă. Ori pleci acasă, ori te reţinem (…) B. este şi el aici, aşa că unu din voi doi va pleca în instanţă. Poliţist către minor (minutul 15.50, pe înregistrare): În camerele de luat vederi, R., B. şi S. sunt văzuţi împreună chiar înainte de momentul comiterii tâlhăriei. Dar camerele nu surprind şi furtul în sine, petrecut sub un pod din judeţul Bacău. În prima parte a interogatoriului, cei doi poliţişti încearcă să-l convingă „cu frumosul” – negociind poziţia de martor şi cu ameninţări voalate sau directe pe R. să dea informaţii despre furt. Poliţistul către martorul minor: “Tu ai o cale de scăpare, dar pe B… îl băgăm obligatoriu” (ora 1, minutul 9, pe înregistrare). Acuma… B… este prins la mijloc, asta este. Din toţi, el care era martor, a picat autor. Sau vedem noi. Întrebarea este: tu cum pici? Poliţist către martor (ora 1, minutul 10.13, pe înregistrare): Declaraţia scoasă de la martor cu bătaia După ce R. spune, de mai multe ori, că nu a participat la tâlhărie şi nu ştie ce s-a întâmplat, poliţiştii îşi pierd răbdarea. După aproximativ o oră (pe înregistrare, la 1:11:15), unul dintre ei răbufneşte:

  

Un poliţist către celălalt: „Ce p*** mea ţipi la mine din cauza lu p**da asta (referindu-se la minor). Băga-mi-aş p*** în voi, că se roagă de voi, du-te-n p*** mea că îţi f*t una de te rup. Minorul, aproape şoptind: Nu am făcut nimica eu.  Poliţistul: Spune, mă, adevărul şi du-te în p*** mea. Numai minciuni până acuma ai zis. Handicapatu p*** mele.  Minorul: Vă ascult. Poliţist: Pe cine asculţi tu? Minorul: Pe dumneavoastră. Poliţistul începe să lovească puternic martorul, sunetele loviturilor se aud pe înregistrare.  Poliţist: Mă rog toată ziua de tine, mă? Zi care e treaba!! Zi!! Zi!! Zi! (urlă de mai multe ori la martor) Băga-mi-aş p***, f*** naţia mă-tii de şobolan cordit! Minorul, voce joasă: Gata, şefule, gata.  Poliţistul: Cum e, mă? Zi (urlă) Minorul: Gata, vorbesc acuma, acuma vorbesc.  Poliţistul: Zi. Minorul: Ăsta a furat banii. (După loviturile încasate, minorul spune pentru prima dată că ar şti cine este autorul tâlhăriei.)


continuare pe www.libertatea.ro

Related posts

Procurorii cer arestarea politistului care a ajuns primar in Ruginoasa. Banii primariei au ajuns in conturile fiului

Redacția

Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce un autoturism, valabilă în orice stat al UE, odată stabilită într-una din aceste ţări

Redacția

Accident rutier cu victime în comuna Cristești

Teona Gherasim
Încarcă...