Bitcoin, Foto: B Pongparnit, Dreamstime.com
Dezbaterea „a avea sau nu Bitcoin ca activ de rezervă al băncilor centrale” s-a relansat odată cu anunțul surpriză al guvernatorului Băncii Naționale a Cehiei, care vrea ca până la 5% din cele 140 miliarde de euro din rezervele valutare să le plaseze în Bitcoin. În Elveția a demarat o campanie de strângere de semnături pentru a forța Banca Elveției să își țină o parte din rezerve în Bitcoin.
O clauză din Constituția Elveției impune SNB să dețină o parte din rezervele sale în aur. Susținătorii noii inițiative doresc ca această clauză să fie schimbată în „în aur și bitcoin”. „Inițiativa Bitcoin” a fost transmisă cancelariei federale elvețiene pe 5 decembrie și publicată pe 31 decembrie. Susținătorii săi au acum 18 luni pentru a colecta cel puțin 100.000 de semnături de la cetățenii elvețieni
Susținătorii ideii spun că băncile centrale sunt expuse indirect la cripto prin intermediul companiilor listate
Venirea la putere a lui Trump în Statele Unite e considerată o veste bună pentru piața cripto. Propunerea senatorului Cynthia Lummis avea depus încă de anul trecut un proiect legislativ prin care FED- sistemul băncilor centrale americane- să-și constituie o rezervă strategică de 1 milion de bitcoins pe parcursul a douăzeci de ani.