RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

De Sânziene, dublă sărbătoare la Tătăruși

Muzeul  Satului din Tătăruși îmbracă duminică straie de sărbătoare. 24 iunie, va fi o zi cu dublă semnificație pentru întreaga comunitate. De Sânziene vor sărbători Ziua Iei, cât și 620 de ani de la prima  atestare documentară a comunei Tătăruși. Evenimentele se derulează în contextul  Centenarului Marii Uniri.  

 

  

„Duminică, de Sânziene, organizăm a doua ediției a Sărbătorii Iei, la Tătăruși. Vom marca și 620 de ani de la prima atestare documentară a localității. La 2 iulie 1398, comuna Tătăruși are actul de înfinţare şi de identitate a existenţei noastre pe aceste locuri .Toate evenimentele care se desfășoară anul acesta în comuna noastră sunt dedicate Centenarului Marii Uniri”, ne-a precizat Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.  

Evenimentele se vor desfășura la Muzeul Satului din comuna Tătăruși,duminică 24 iunie, începând cu ora 12.00. Acolo va avea loc și un program artistic susținut de elevii de la Școala Profesională din localitate. Primarul Costel Iosub invită toată comunitatea să vină la muzeu pentru a vedea iile tradiționale tătărușene și evoluția lor în timp. Sunt costume de peste 150 de ani. Acestea au fost donate de cetățeni , la fel  ca toate obiectele din cadrul muzeului. 

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, în 2013, ca ia să devină brand de țară.

Conform credinței populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele încep să danseze. Această sărbatoare este una a soarelui, a dragostei, dar și a poftei de viață.

 

Related posts

Centru Psihopedagogic Logopedic, pentru copii defavorizați, inaugurat la Șcheia (VIDEO)

Redacția

Bunicile satului sărbatorite la Parohia Humosu

Redacția

Două obuze descoperite la Rediu  

Redacția
Încarcă...