RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Obezitatea la copii: ”Ce să-i dau să mănânce? Cum îl conving să încerce mâncăruri noi?”

20% dintre sugarii obezi vor deveni copii obezi. 40% dintre copii obezi vor ajunge adolescenţi obezi.Iar 80% dintre adolescenţii obezi, vor suferi de obezitate când vor ajunge adulţi. 

 

  

Medicii atrag atenţia asupra faptului că trăim într-un mediu obezogen care creşte foarte mult riscul obezităţii în rândul copiilor. Consumul excesiv de alimente hipercalorice şi sedentarismul sunt printre principalii factori de risc unde pot interveni părinţii pentru a combate supraponderea şi obezitatea care afectează din ce în ce mai mulţi copii. ”Ce să-i dau să mănânce şi cum să îl conving să încerce mâncăruri noi?”, sunt cele mai frecvevente întrebări ale părinţilor atunci când este adus în discuţie subiectul alimentaţiei sănătoase la copii. Regulile nu sunt chiar atât de drastice, cea mai dificilă parte fiind respectarea acestora. Despre cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii în alimentaţia copiilor şi pruincipiile corecte care ar trebui să stea la baza unei alimentaţii sănătoase, aflaţi în articolul următor.

Nu oferiţi dulciuri drept recompensă!

Zi de zi, alimentaţia unui copil ar trebui să includă 3 mese principale şi două gustări. ”Perioada de preşcolar, cea între 3 şi 6 ani, este perioada principală în care se formează obiceiurile alimentare. Cele 3 mese principale şi cele 2  gustări ar trebuie să fie regulă. Indicat este ca aceste mese să fie luate la ore regulate, la o distanţă de 3 ore fiecare. Gustările nu trebuie să conţină alimente bogate în zahăr, sare, nu trebuie să includă produse hipercalorice de genul dulciurilor sau chipsurilor. Prăjiturile, biscuiţii sau alte dulciuri oferite la gustări pot înlocuite cu fructe sau legume. şi, foarte important, aceste gustări nu trebuie luate în faţa televizorului sau calculatorului. Iar vestita ciocolată este admisă, dar maxim 1-2 cubuleţe. şi, foarte important,  nu trebuie oferită ca recompensă. Părinţii fac deseori această greşeală: oferă dulciuri ca recompensă. Recompensa sub formă de dulciuri poate fi înlocuită cu atenţie şi disponibilitate pentru a petrece timp împreună, pentru a juca un joc împreună”, arată şef de lucrări dr. Dana Anton Păduraru, Spitalul de Copii ”SF. Maria” Iaşi. 

Greşit: ”Nu te ridici de la masă până nu termini tot din farfurie!”

Medicii atenţionează că alimentaţia oricărui copil trebuie să includă zilnic fructe şi legume, cereale integrale, dacă se poate  pâine integrală şi produse de panificaţie din făină integrală, lactate, carne sau peşte, untul şi alte grăsimi animale să fie pe cât posibil înlocuite cu uleiurile vegetale. Mare atenţie şi la porţiile pe care le servim copiilor. ”Un copil este un copil, nu un adult în miniatură. De exemplu, porţia pentru un copil de 3 ani este jumătate din porţia de mâncare oferită unui copil de 5 ani. şi ai întâlnim frecvent o greşeală: ”Nu te ridici de la masă până nu termini tot din farfurie!”. Părinţii ar trebuie să se gândească înainte de a impune o asemenea regulă. Oare chiar trebuie ca acel copil să termine tot din farfurie? Nu a fost prea mult pentru el? Poate chiar s-a săturat. Sau poate nu îi place mâncarea respectivă”, a mai adăugat dr. Dana Anton Păduraru.

Un copil trebuie expus de aproximativ 10 ori la acelaşi aliment nou pentru a-l accepta!

O altă problemă frecvent întâlnită este refuzul alimentelor noi. Medicii atrag atenţia că nu e ceva neobişnuit. Studiile arată că un copil trebuie expus de aproximativ 10 ori la acelaşi aliment nou pentru a-l accepta. ”Părinţii trebuie să aibă multă răbdare si să fie inventivi. Poate ajuta dacă implică copilul. Să-l ia cu ei la cumpărături, să aleagă împreună alimente noi şi cât mai colorate. Apoi, să-l implice în procesul de pregătire al alimentelor, de preparare a mesei. Copilul va fi mai deschis la a gusta din preparatele la a căror pregătire a participat. Şi statul împreună la masă este foarte important. Măcar o dată în zi. Să ne facem timp să stăm împreună la masă măcar o dată pe zi şi să încercăm împreună cu copilul alimente noi, gusturi noi. Iar dacă nu mănâncă cât am vrea noi, să nu încercăm să completăm cu gustări hipercalorice. De altfel, sfătuim părinţii să nu aibă în casă chipsuri, snaksuri sau dulciuri rafinate. La toate acestea se adaugă mişcarea fizică – măcar o oră pe zi. Să nu stea mai mult de 2 ore pe zi la calculator sau TV şi fără gustări atunci când stau. Plus consumul de lichide – 6 pahare pe zi. Apă, nu sucuri sau freshuri” , a mai arătat dr. Dana Anton Păduraru.

articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Germania prelungește restricțiile până pe 7 martie

Redacția

Riscul de AVC, crescut de statul la calculator și televizor

Redacția

EXCLUSIV: Pericol ascuns în „laptele şi cornul“ școlilor ieșene

Redacția
Încarcă...