RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Deputatul Vasile Axinte sprijină agricultorii din Republica Moldova pentru a-și vinde produsele pe piața din România

Deputatul PSD Vasile Axinte a adresat câteva întrebări ministrului Petre Daea având următorul subiect – Sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova pentru a-și vinde produsele pe piața din România.

 

  

 2018 este un an important pentru noi, românii. Anul în care sărbătorim istoria. E anul centenarului, când se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire.

Domnule Ministru, știm cu toții activitatea ministerului pe care îl conduceți și faptul că, până acum au existat numeroase proiecte care să vină în sprijinul agricultorilor români. Ne referim aici la acordarea la timp a subvenţiilor şi aducerea în ţară a banilor cuveniţi fermierilor, la programul “Alege oaia”, prin care se promoveaz consumul de oaie, la programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, la progrmul lânii, dar și la alte inițiative prin care încercați să-i sprijiniți pe cei care lucrează pământul și cresc animale, dar și prin care îi încurajați pe rămâni să consume produse 100% românești.

 Mă bucur că aceste proiecte n-au rămas doar pe hârtie și că s-au concretizat. Și pentru că am încredere că țineți cont de problemele cu care se confruntă agricultura de la noi, producătorii, dar și consumatorii, țin să vă aduc în discuție următoarea chestiune legată de agricultorii din Republica Moldova.

    Până în momentul de față, produsele moldovenești n-au reușit să devină cunsocute pe piața românească și nici n-au fost atât de dorite față de mărfurile din celelalte țări europene. Deși calitatea lor nu poate fi pusă la îndoială, mai mult, se poate compara cu importurile din Uniunea Europeană.

  Spun aceste lucruri raportându-mă la potențialul agricol impunător din Republica Moldova, acolo unde afacerile din sectorul agricol au fost şi rămân o parte importantă din economia țării. Mai mult, agricultorii au început să obțină și produse bio. Iar cifrele Ministerului Agriculturii pentru 2016 arată că în Republica Moldova erau peste 60 de mii de hectare, cu peste 35 de mii mai mult decât în 2015. Așadar, agricultorii moldoveni pot obține produse de calitate. Produse care, mai apoi, pot ajunge pe piața de la noi. Mai ales că nici costurile transportului n-ar fi atât de mari, spre deosebire de transportul alimentelor din alte țări mai îndepărtate.

  Vreau să vă  reamintesc că, în primele 9 luni din 2017, deficitul comercial cu produse agroalimentare s-a majorat cu 79,34%, la 757,34 milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de Ministerul pe care îl conduceți, în perioada menţionată au fost importate peste 6,57 milioane de tone de produse agroalimentare, cantităţile exportate fiind de aproape două ori mai mari la 9 luni, respectiv de 11,85 de milioane de tone. Asta în condițiile în care 2017 a fost un an bun pentru fermierii români.

  Tot statisticile Ministerului arată că, în topul importurilor din ţările UE şi terţe, domină carnea de porc proaspătă, produsele de patiserie, preparatele alimentare, grâul, precum şi preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor.

 Sunt cifre care ne arată că nu profităm mai mult de ceea ce avem nu doar la noi în țară, ci și în apropierea noastră. Am putea aduce în piețele și în supermarketurile din țară produse moldovenești. Mai ales că, până acum, a existat o colaborare bună între cele două state. Și mă refer aici la ultimele cifre. Până acum, peste un sfert din exporturile Republicii Moldova au ajuns în România. Așa se face că, în primele luni ale anului 2017, exporturile din Republica Moldova au însumat peste 628 de milioane de dolari, cu aproape 15% mai mult decat în aceeași perioadă a anului trecut.

  Iar legătura dintre România și Republica Moldova ar putea deveni mai strânsă în ceea ce privește domeniul agricol. Mai ales că, până acum, nu doar că n-am remarcat pe tarabe legume sau fructe moldovenești, dar agricultorii din Republica Moldova nu au ajuns prea des în țara noastră, decât la câteva reuniuni sau festivaluri. Acolo unde prea puțini au apucat să-și prezinte marfa sau să vină în contact cu alți distribuitori care să-i ajute să vândă pe piața din România.

         

 Având în vedere toate cele precizate, vă rugăm să aveți amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:

      1. Concret, ați luat până acum vreo măsură pentru a-i sprijini pe agricultorii din Republica Moldova să-și vândă produsele la noi în țară?

   2. Aveți în plan proiecte prin care produsele moldovenești să ajungă într-o cantitate mai mare pe piețele sau în supermarket-urile din România?

            3. Care este cantitatea de produse agricole moldovenești ajunse la noi în țară, de la începutul acestui an?

            4. V-ați gândit la înmulțirea evenimentelor care să aibă ca scop prezentarea produselor agricole din Republica Moldova?

            5. Aveți în vedere simplificarea procedurilor legislative, în așa fel încât agricultorii din Republica Moldova să-și poată vinde mai ușor produsele în România

            Vă solicităm răspuns scris în termenul prevăzut de lege.

 

Related posts

Domnule ministru Drulă, nu vă bateți joc de Moldova! Nu acceptăm să abandonați A8! (P)

Redacția

Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată (P)

Redacția

Ce dorește PNL Pașcani prin Regulamentul pentru organizarea și funcționarea cimitirelor?

Redacția
Încarcă...