RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

24 IANUARIE, MICA UNIRE: 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

24 ianuarie 1859. Mica Unire sau Unirea Principatelor Române. Moldovenii și muntenii au primit acte de români de la Alexandru Ioan Cuza, cel care a spus prima dată țării noastre ROMÂNIA. 

Atunci, Marile Puteri hotărau soarta noastră. Imperiul Țarist, Imperiul Otoman și Imperiul Austro-Ungar au decis, prin convenția de la Paris, din august 1858, că trebuie să avem două guverne, doi domnitori și două adunări. Numai că noi am ales altfel. O singură țară și un singur domnitor. Alexandru Ioan Cuza.

24 Ianuarie 1859. De la o țară agrară care plătea tribut otomanilor, ţara noastră s-a transformat într-o țară modernă. Nimic nu ar fi fost posibil fără unirea lui Cuza, care a înființat toate instituțiile moderne, a stabilit separarea puterilor în stat, a stabilit egalitatea între toți oamenii și a acordat drepturi și libertăți individuale.

  

“În ciuda dificultăților, cu toată lipsa noastră de experiență și în ciuda greșelilor noastre, România a pornit înainte”, spunea Cuza.

24 Ianuarie 1859. La 11 februare 1866, A.I. Cuza este obligat să abdice și să părăsească țara pentru totdeauna. Istoricii spun că, în spatele acestei abdicări, stătea o adevărată coaliţie politică, dar şi nevoia înlăturării lui Cuza în favoarea unui principe străin. Domnitorul a acceptat pentru că, altfel, cele trei imperii ar fi cotropit țara noastră și s-ar fi năruit tot ceea ce domnitorul reușise să clădească până atunci. 

Sursa www.realitatea.net

Related posts

Sfârșit de coșmar pentru mai multe familii din comuna A.I. Cuza amenințate de râul Siret

Redacția

Rubarba, o afacere profitabilă pentru fermieri

Redacția

Unirea Mircești – CSM Pașcani 6-2, într-un meci contând pentru Cupa României!

Marius Parteni
Încarcă...