RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Opinii

Fără șantaj și amenințări, domnule edil!

Tăcut de foarte multe ori în ședințele Legislativului Local, pierdut fiind cel mai probabil în problemele personale, primarul municipiului a început în ultima vreme să ia cuvântul atunci când trebuie să răspundă în orice mod adversarilor politici.

 

Nu o face civilizat, legal, ci prin acțiuni care duc mereu cu gândul la vremurile de demult. S-a întâmplat și ieri în ședința Consiliului Local, când a fost dezbătut proiectul de hotărâre prin care contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a municipiului, încheiat între Consiliul Local și EcoSalubritate, încetează de drept odată cu desemnarea operatorului la nivel județean.

  

Subiectul a fost discutat, dezbătut, întors pe toate părțile de ceva timp, însă ieri acei aleși care nu păreau convinși că trebuie să ia o decizie în defavoarea municipiului, s-au trezit șantajați și amenințați. La momentul la care s-a trecut la vot, Dumitru Pantazi a cerut să se voteze nominal, iar votul fiecărui consilier să fie consemnat în procesul verbal. Motivația? Votul lor ar pune în pericol proiectul european. O alta este aceea că ar putea fi sancționați, acționați în judecată.

Nimic nu îngrădește dreptul unui ales de a vota într-un anumit mod. Chiar dacă subiectul este extrem de important și poate avea repercursiuni asupra municipiului. Tot ceea ce au făcut consilierii vizați de actul de nervozitate al edilul local are legătură cu modul în care în trecut a fost înstrăinat sistemul de alimentare cu apă, demers care a generat un blocaj la nivel administrativ dar și social.    

Faptul că cei din PNL s-au abținut la vot, nu atrage nicio sancțiune. Acest lucru a fost confirmat și de către reprezentanții ADIS Iași, trimiși la Pașcani să convingă consilierii că trebuie luată o decizie favorabilă asociației județene.

Nu este pentru prima dată când s-a întâmplat așa. Consilierii care nu au vrut să voteze în luna august salariile funcționarilor, hotărâre prin care Pantazi are un venit brut de peste 9.000 lei, au fost amenințați cu plângeri, cu judecata. Și atunci aleșii au spus că nu a fost aprofundat corect demersul și că decizia afecta o parte din angajații aparatului administrativ. Drept dovadă, angajații de la Taxe și Impozite au formulat plângere prealabilă, iar acum au acționat în instanță CL.

Primarul trebuie să înceteze cu intervențiile nervoase. Trebuie să acorde consilierilor dreptul de a-și face treaba, nu să îi blocheze, mai ales că la ședințele Legislativului Local, el are calitatea de invitat. El este executantul deciziilor consilierilor, nu cel care spune ce trebuie făcut, iar PSD să voteze întocmai.

Cât privește poziția celor din PNL, aceasta este una slabă. Pantazi a simțit și a speculat momentul! L-a întrebat pe liderul opoziției: ”Ce facem? Ce alternativă oferiți?”. La această întrebare liderul PNL, Marius Pintilie, nu a vorbit decât despre problemele legate de înstrăinarea sistemului de alimentare cu apă și că trebuie să ne gândim mai bine.

Discuțiile pe acest subiect ar fi trebuit să se desfășoare la un alt nivel. La ele ar fi trebuit invitați factorii de decizie ADIS, Consiliul Județean, iar orice nelămurire, neclaritate legată de acest proiect să se consemneze într-un document oficial. 

Related posts

Cum te lupți cu un agresor în Consiliul Local Pașcani, dacă ești femeie?

Răzvan Grecu

Dreptatea și adevărul sunt doar la TV Bit?!

Marius Parteni

Ușor de speculat, tipic politicienilor! Domnule Dediu, ați emis facturi către Primărie? La ce licitație ați participat?

Marius Parteni
Încarcă...