RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Deputat Vasile Axinte despre barajul de la Lunca Paşcani: Lucrările se degradează – abundenţă de promisiuni – soluţii inexistente!

Dragi colegi, această declaraţie politică se doreşte a fi o scrisoare deschisă către conducerea actuală a acestei țări. Deşi ideea unui baraj în amonte de localitatea Paşcani a apărut pe agenda oficialităţilor locale încă din anul 1986 fiind aprobată printr-un Decret în anul 1989, nici până această lucrare nu a fost definitivată, deşi a fost, în trecut, finanţată până la procentul de 90% din totalul fondurilor necesare. 

 

Din păcate, din 2012, nu s-a mai alocat nici o finanţare pentru acest obiectiv strategic, şantierul fiind trecut teoretic în conservare, practic în degradare.

  

Banii investiţi până acum, în jur de 100 de milioane de euro, îşi pierd valoarea cu trecerea fiecarui an astfel încât, cercetând un răspuns primit la o interpelare de fostul senator Florin Constantinescu rezulta, în speţă, o diferenţă mare de costuri între estimările specialiştilor în domeniu şi estimările fostului Guvern Tehnocrat. Aşadar, potrivit specialiştilor în domeniu ar mai fi necesare fonduri în valoare de 50 de milioane de euro, 10 pentru componenta energetică şi 40 pentru componenta de apă. Fiind obisnuiţi deja cu umflarea facturilor în mod tehnocrat, Ministerul de resort  din timpul Guvernării Julien Cioloş oferă un răspuns cel puţin halucinant problemei în cauză dublând efectiv costurile de definitivare a lucrării la 21 de milioane de euro pentru componenta energetică şi 81 de milioane de euro pentru componenta de apă, deşi domniile lor recunoşteau că lucrările la tot complexul energetic se apropiaseră de 85 %.

Recent, un coleg senator de Iaşi a interpelat din nou Guvernul României cu problema acestei investiţii strategice şi deşi a fost asigurat că Ministerul interpelat este deschis tuturor propunerilor venite din teritoriu, răspunsul efectiv la problema supusă discuţiei a fost o veritabilă “excepţie de necompetenţă” fiind înştiinţaţi totuşi că interpelarea va urma cadrul legal ?!

În fond este vorba despre o lucrare de infrastructură strategică efectuată în amonte de municipiul Paşcani care ar avea ca scop regularizarea debitului de apa de pe râul Siret precum şi producerea de energie electrică, aportul energetic urmând să măsoare în jur de 5,2 MWh conform estimărilor specialiştilor. Nu în ultimul rând prin efectuarea acestei lucrări de importanţă regională nu numai judeţeană s-ar înlătura riscurile de inundaţii cunoscut fiind că râul Siret iese destul de des din matcă şi ar constitui şi un sprijin eficient pentru agricultorii care doresc să beneficieze de irigarea culturilor.

Avem credinţa, că nu o să fiţi de acord cu lăsarea în paragină a unui complex energetic executat în proporţie de minim 85 % şi îngropat de Guvernul tehnocrat în tot felul de “hârţogării“.

Cu respect,

Deputat PSD Iaşi

 

Axinte Vasile

Related posts

Mai mulţi membri PSD s-au prezentat, luni, la DNA în semn de susţinere faţă de Liviu Dragnea, audiat de procurori

Redacția

Dragnea, atac dur la Iohannis, pe tema plăcuţelor anti-PSD: Să îşi ia numărul acela de înmatriculare şi să şi-l pună pe piept

Redacția

Propunerile PNL în completarea proiectelor prezentate de Dacian Cioloș prin Platforma România 100: EDUCAȚIE, SĂNĂTATE, TINERET ȘI SPORT

Redacția
Încarcă...