RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Opinii

Urmează gara Pașcani, peronul pe partea stângă

Din rezultatele finale ale alegerilor locale în Pașcani se poate observa ceva interesant, care ar trebui să dea de gândit PSD-iștilor locali: scorul partidului la Consiliul Județean (ceea ce se numește „votul politic”, determinat de valorile și ideologia partidelor într-o măsură mult mai mare decât de persoanele care candidează) este mai mare, în procente, chiar decât scorul lui Dumitru Pantazi!

 

Dacă primarul a fost reales cu 6723 de voturi (46,99 % din 14308 de voturi valabil exprimate) iar în Consiliul Local PSD a fost trimis cu 6368 de voturi (45,05 % din 14135), la Consiliul Județean partidul a fost votat de 6641 de pășcăneni (47,44 % din cei 14000 care au depus un buletin de vot corect ștampilat). Dumitru Pantazi a luat doar 82 de voturi mai mult decât partidul său pentru CJ, deși pentru primărie au fost în total peste 300 de voturi în plus.

  

E o diferență vizibilă față de 2012, când USL a obținut în Pașcani 62 % din voturile pentru CJ, deși PNL și PSD au obținut, împreună, aproape 69 % din voturi la CL, iar Pantazi și Crăciunescu, aproape 65 %. În 2012, cei doi lideri locali au fost locomotive veritabile, iar construcția USL pentru Consiliul Județean, abia al treilea vagon. Anul acesta, însă, apartenența la PSD a fost un motor important al campaniei lui Dumitru Pantazi. Întrebarea este: beneficiază net PSD de pe urma lui Dumitru Pantazi, sau Pantazi de pe urma apartenenței la PSD?

În 2016, Pantazi a pierdut 3000 de voturi față de 2012 – practic o treime

Votul pentru Dumitru Pantazi a fost explicat în principal prin campania organizată, sprijinul necondiționat al unei părți a presei care a mers până la cenzurarea campaniei liberale în ultimele 10 zile și atacuri furioase în ultimele 3 zile, aversiunea multora pentru liberalii percepuți ca trădători ai USL și „băsiști” și, cel mai important, loialitatea personală a unora dintre pășcăneni, precum cei din Lunca, loialitate clădită pe relații inter-umane, de rudenie și socio-economice.

Votul dat la CJ a fost în schimb unul politic, pur și simplu drept mulțumire pentru stoparea austerității și măsurile de redresare economică și reducere a inegalităților sociale și economice luate de guvernele Ponta (inclusiv referendumul de demitere a președintelui Băsescu, reducerea TVA și creșterea salariului minim). Fără campanie a organizației județene, fără sprijinul deputaților, senatorilor și a membrilor marcanți din Iași, echipa PSD pentru Consiliul Județean a obținut practic tot atâtea voturi ca Dumitru Pantazi, poate cel mai experimentat politician din municipiu și pe deasupra primar în funcție!

Pur și simplu lumea are în iunie 2016 mai multă încredere în PSD decât în Pantazi și oamenii săi.

PSD este în creștere, în zonă și în toată țara

La Iași, Mihai Chirica a câștigat la 23 % de al doilea clasat, la Tg Frumos, Ionel Vatamanu a obținut 70 % din voturi, cu toții am văzut ce rezultate a obținut PSD în București, chiar și în Bacău, unde au avut un candidat tânăr și nerodat dar care a câștigat la peste 20 de procente. Iar primarii în funcție, indiferent de culoarea politică, și-au consolidat și mai bine poziția – vezi cazurile Craiova, Brașov, Arad, Timișoara, Cluj, Oradea, Baia Mare sau Suceava, unde inclusiv candidați cu probleme în justiție au avut un avans considerabil față de contracandidați (L. Vasilescu, G. Scripcaru, C. Cherecheș).

Erodarea imaginii lui Pantazi (pentru că a fost patru ani în funcție, dar nu a realizat mai nimic din ce a promis), problemele cu justiția (inculpat într-un dosar instrumentat de DNA, viitor inculpat într-un al doilea), insuficiente calitățile de lider care nu i-au permis să-și apropie mai mulți cetățeni, toate s-au văzut: a fost la 3 procente jumătate distanță de a pierde alegerile în fața unei echipe liberale tinere și lipsite de experiență electorală.

În acest moment, locomotiva Pantazi gâfâie și se opintește, deși nu mai merge la deal

Ba chiar a încetinit considerabil, DNA i-a tras deja două frâne puternice, iar asfaltul proaspăt de pe câteva străduțe nu rezistă între două cicluri electorale, știm cu toții. Doar inerția vagoanelor PSD împinge trenul mai departe. Mulți călători s-ar mai urca în el, dar se tem că nu se schimbă locomotiva nici la următorul macaz și vor rămâne din nou uitați de toată lumea în câmpia Siretului, când aceasta se va strica definitiv și va fi trimisă la depoul cu zăbrele.

 

Mai devreme sau mai târziu, PSD va trebui să ia o hotărâre importantă: renunță sau nu la Dumitru Pantazi? Poate nu e clar în acest moment că epoca Pantazi apune în Pașcani, cu euforia victoriei la mustață de duminica trecută. Însă peste câteva luni ar trebui să fie. În organizația din Pașcani sunt oameni care ar putea câștiga încrederea oamenilor și ar putea domina competițiile electorale așa cum reușea în trecut Neculai Rățoi. Mai rămâne doar să-și asume din timp rolurile de lideri.

Related posts

Motherfucker de văcar!

Răzvan Grecu

Apa, banii şi REFERENDUMUL!

Marius Parteni

Furatul căciulii: politică administrativă marca Dumitru Pantazi!

Răzvan Grecu
Încarcă...