RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Vox populi

Caut două răspunsuri…

Dacă unii aveau oarece semne de îndoială, acum dezvălui faptul că, momentan, locuiesc în Londra. Dar nu despre acest lucru vreau să scriu, ci despre două mari nedumeriri pe care le am și la care am găsit eu niște răspunsuri empirice, dar îmi doresc să aflu și alte opinii. Așa că nu vă mai rețin atenția cu alte povești și am să vă împărtășesc nedumeririle mele.

 1. Nu știu cât de bine informați sunteți, dar acum căteva săptămâni, în stația de metrou de la Covent Garden – o piață centrală din Londra și totodată una din principalele atracții pentru turiști – au apărut panouri cu mesaje în limba română, montate de autoritățile locale, în care hoții erau avertizați să nu fure pentru că sunt prezenți polițiști îmbrăcați în civil. Conform datelor de pe wikipedia, la 1 ianuarie 2005 erau peste 7 milioane de locuitori în Londra plus alte milioane în zona metropolitană. Capitala Marii Britanii este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume, iar din ce am aflat eu, procentajul englezilor de aici se situează cam  pe la 20-30%. Restul populației este constituită din imigranți. Bineînțeles că includem și populația care își are origini în alte colțuri ale lumii – de exemplu am cunoscut un egiptean al cărui bunic a venit aici acum 100 de ani. Chiar mă întrebam cum pot săracii englezi să suporte atâtea culturi și etnii, când noi abia putem să ne înghițim cu ungurii și rromii?

Să revin la cele scrise anterior, întrebarea mea este legată de faptul că nu înțeleg de ce  dintre toate națiile întâlnite aici, s-au găsit englezii să scrie mesaje de avertizare tocmai în limba română? Nu e prea onorabil să aflii atât din presă cât și din declarațiile poliției, că mai mult de jumătate dintre hoții imigranți prinși anul, trecut sunt români. Mai mult de atât, recunosc faptul că mulți dintre cei care vin aici să fure, nu știu limba engleză – după mine nu cred că știu nici limba română – și de aceea au postat acele mesaje, pentru a premedita comiterea altor furturi. Cam ce ar trebui să facem noi toți în această situație? Ce trebuie statul nostru să facă? Cum trebuie tratată această mare problemă? Cine este responsabil de stoparea acestor fenomene?

  

Chiar astăzi citisem un articol în care se explica în cifre și proporții câți români sunt aici și cât de mult muncesc ei. Dar ce facem cu ăștia care ne fac de râs? Pentru că avem o imagine creeată aici…

 2. Problema numărul doi e strict legată de mentalitate. Domnul Președinte Traian Băsescu declarase că pentru bunăstarea poporului nu e de ajuns doar o politică bună ci trebuie umblat și la mentalitate. Și eu cred că avea mare dreptate. În fond, ce poți cere unor oameni care așteaptă jandarmii să facă diguri contra inundațiilor sau să vină SMURD-ul să le deszăpezească curtea pentru că ei sunt la crâșmă? Mai mult de atât, citisem un articol despre o comună din județul Botoșani, unde lumea nu vrea să muncească și preferă să-și petreacă timpul liber în bar,  cheltuind  ajutoarele primite de la stat. Adică de la cei care muncesc și cotizează. Comicul de situație apare atunci când, primarul, un om gospodar, le găsește de muncă și ei refuză pe motiv că nu sunt plătiți destul sau că nu are nici un sens să lucrezi atât timp cât primești bani de la stat.

Și vorbind de mentalitate, mă întrebam de ce este necesar ca în fiecare an pe 31 decembrie, la Ruginoasa, sute de jandarmi și polițiști trebuie să poposească să păzească niște „oameni” să nu se omoare? Care e tradiția aici? Să te bați până unul din doi moare sau ajunge la spital pentru o lună? Apropo, tot contribuabilii plătesc atât deplasarea gărzilor cât și spitalizarea imbecililor.

 În concluzie, nu înțeleg dacă ceea ce se întâmplă la Ruginoasa este normal și denotă o tradiție demnă de un stat membru al Uniunii Europene? Dacă ar fi după mine i-aș lăsa să se omoare între ei, nu să cheltui banii statului pe „văleni” și „deleni”. Serios!?

  La mulți ani stimați cititori și anticipat vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase din comentarii!

 Alexandru Cristian Slătinaru

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Tovarășe, le dăm orice că ei or` să fie mulțumiți!

Redacția

Ești pășcănean dacă…..

Răzvan Grecu

Apa noastră cea de toate zilele…

Redacția
Încarcă...