NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Incredibil! Are peste 600 de ani, dar continua se respire si astazi! Toata lumea care il vede ramane incremenita

Chiar daca se spune ca are peste 600 de ani, iar in jurul sau s-au tesut povesti cu sutele, continuie sa uimeasca si astazi. Tot satul se mandreste de el si de longevitatea sa, dar nimeni nu se ofera sa-i dea o cana cu apa.

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a fost prima institutie de presa din Romania care a prezentat aceasta minune a naturii. In articolul intitulat „O minune a naturii”, publicat in data 28 iunie 2010, va vorbeam pentru prima data de „Parul lui Sticea” din Ciohorani, unpom care ar avea in jur de 600 de ani, dupa cum au estimat chiar specialistii. Dupa 6 ani de la publicarea articolului, jurnalistii s-au deplasat laCiohorani si au putut constata din nou, cu surprindere, ca pomul continua sa faca fructe gustoase cu care s-au delectat generatii intregi de razesi. Si in acest an parul a facut fructe gustoase, dar parca putin mai mici. Cu toate acestea, este in continuare mandria satului, cu toate ca de ani buni nu s-a mai facut nimic pentru conservarea acestuia. 

„Si anul asta a facut pere. Parca sunt putin mai mici fata de alti ani, dar ne bucuram ca inca mai rezista. Parul asta a trecut prin multe. Tot satul il stie ca acum, dar a fost si el la vremea lui tanar. De varsta lui nimeni nu stie ce sa spuna. Unii spun ca ar avea 500 de ani, altii 600, doar Dumnezeu stie”, a spus Gheorge, localnic.

Pere pentru tot satul
 
Din cate spun satenii, batranul par apartine tuturor sau nimanui. Denumirea pe care a primit-o, „Parul lui Stincea”, a fost data tot de catre sateni, datorita asezarii acestuia, drept in poarta lui Stincea, un batran localnic. Astazi, in casa de langa par locuieste un stranepot de-al lui Stincea si este mandru de parul ce-i poarta numele. 

Potrivit expertizelor realizate, „Parul lui Sticea” face parte din specia „Pyrus Sativa” si are o raza a tulpinii fara scoarta de 65,5 milimetri. De asemenea, scoarta are o grosime de 20 milimetri. Arborele are un volum de 8,120 metri cubi, din care circa 20 la suta scorbura. Pomul are o inaltime de 12 metri. Expertii mai apreciaza ca pomul are nevoie de o ingrijire speciala din partea autoritatilor, dar asta nu se intampla. Chiar daca cu ani in urma a fost oarecum ingradit, nimeni nu se mai ocupa astazi de el, fiind lasat in voia sortii. 

„Starea fitosanitara a arborelui este precara, din cauza ciupercilor parazitare xylofage, care in decursul timpului au creat o scorbura inalta de 6 metri”, se arata intr-unul din rapoartele intocmite de experti. Astfel, parul din Ciohorani uimeste in fiecare zi si totodata este un bun subiect de discutii. Cu toate acestea, ar trebui sa fie pus mai mult in valoare, pentru ca este unul dintre cei mai batrani pomi din tara.

Sursa: bzi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

O idilă suficient de siropoasă a captat interesul a câtorva sute de pășcăneni (GALERIE FOTO)

Răzvan Grecu

Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului a susținut un concert de folclor și muzică patriotică, la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” (VIDEO)

Oana Cordoneanu

Cine au fost cei 40 de mucenici? Semnificaţiile sărbătorii de 9 martie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site