A început sezonul de vaccinare antigripală 2024 – 2025, iar medicii încep să transmită deja primele semne către populație – programați-vă o vizită la medicul de familie și discutați despre posibilitatea imunizării. Gripa poate fi dusă pe picioare de persoanele sănătoase, spun specialiștii, dar bolnavii cronici, tinerii, vârstnicii sau persoanele care au diferite afecțiuni, unele care le pot fi chiar necunoscute, sunt într-o zonă de risc. O zonă de risc care poate însemna internare, o recuperare anevoioasă, pierderea unor capacități pulmonare sau, în general, de efort, și chiar decesul în cazurile foarte grave.
Anul acesta va fi și unul de test pentru Ministerul Sănătății, care a schimbat anul trecut sistemul de acces la vaccin. Acesta nu mai este distribuit către Direcțiile de Sănătate Publică, achiziționat fiind la nivel central, ci pacienții primesc o rețetă și îl ridică singuri din farmacie. Doar că anul trecut modificarea a dus la o scădere cu 30% a numărul de persoane vaccinate față de anul anterior și față de perioada de dinaintea pandemiei COVID-19.
Argumentul ministrului Alexandru Rafila, prezentat în studioul ZDI TV, a fost că vorbim de o perioadă de adaptare, care anul acesta se încheie. Cât contează imunitatea și cum putem să ne-o asigurăm în paralel cu vaccinare antigripală ne explică specialiștii ieșeni în această ediție a „Ziarului de Sănătate”.
Campania de vaccinare antigripală din acest sezon, 2024 – 2025, va fi un test major pentru actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila. Anul trecut, prin ordin de ministru, a fost luată decizia modificării accesului la vaccin. S-a lărgit numărul de persoane care pot beneficia de compensarea integrală a serurilor antigripale, însă el nu mai sunt achiziționate la nivel național de minister și distribuite prin DSP-uri către medicii de familie.
Implicarea elevilor în multiple activități odată cu începerea noului an școlar determină și expunerea acestora la infecții de diverse etiologii. Aglomerarea din sălile de clasă, activitățile sportive, transportul în comun, constituie riscuri de îmbolnăvire.
Bolile în colectivitate apar adesea din cauza răspândirii germenilor și a virusurilor în medii în care oamenii interacționează strâns. Este și cazul unităților de învățământ. Deși noul an școlar a început săptămâna trecută, deja bolile colectivității își fac simțită prezența.
Una dintre variantele pentru vaccinarea antigripală, introdusă în ultimii ani, este imunizarea direct în sediul farmaciei, de către farmacist. Aceștia fac o serie de cursuri pregătitoare, la Iași organizate chiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, de către prof.dr. Doina Azoicăi, unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români.
Dr. Carmen Căruntu (Mînican), medic primar ORL, Arcadia: Pe măsură ce sezonul rece se instalează, incidența răcelilor, gripei și sinuzitei crește. Aceste afecțiuni respiratorii sunt adesea confundate între ele, însă au cauze și simptome distincte. În continuare, explorăm ce le diferențiază, cum se manifestă și cum putem preveni răspândirea lor, mai ales în colectivități precum școli, birouri sau alte spații aglomerate.