NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

În zona Moldovei sunt înregistrate cele mai multe nașteri premature

Moldova este fruntaşă la naşterile premature. Potrivit statisticilor, în regiunea de Nord-Est, 14 la sută dintre bebeluşi se nasc înainte de termen, cu o treime mai mulţi decât în celelalte zone din ţară. Potrivit specialiştilor, principala cauză a naşterilor premature este faptul că femeile nu merg nici măcar la un control când sunt gravide, la care se adaugă condiţiile socio-economice, sărăcia, lipsa educaţiei, fumatul şi consumul de alcool pe perioada sarcinii.

 

 

De altfel, două treimi din naşterile premature au ca explicaţie mediul defavorizat din care provin femeile, precum şi faptul că nu merg la medic.

 „Din păcate, în Moldova, condiţiile socio-economice de cele mai multe ori, familii dezorganizate adică mame minore, necăsătorite, lipsa consultaţiei prenatale în 75% din situaţiile acestor naşteri premature duc la prematur cu patologii foarte grave, care uneori pot duce la deces,” explică prof. Maria Stamatin, şef Secţie Neonatologie la Maternitatea ”Cuza Vodă” Iaşi.

 Doar o treime din naşterile prematuri sunt cauzate de afecţiuni ale mamei.

 De Ziua Internaţională a Prematurităţii, medicii neonatologi le-au reamintit femeilor că un nou-născut prematur are nevoie de îngrijire specială chiar şi după externare. Pentru a nu rămâne cu sechele pentru restul vieţii, copiii trebuie să facă recuperare. Rata de succes în secţia de Neonatologie a Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi este de peste 95 la sută.

sursa www.7est.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Pericolul muşcăturilor de viperă nu mai este mortal la Iaşi: au venit 10 doze de ser antiviperin

Redacția

Monitoare pentru supravegherea bebeluşilor, retrase de pe piaţă din cauza pericolului de incendiu

Redacția

EXCLUSIV: Pacientă internată de 30 de ani în cel mai trist şi dezolant loc din judeţul Iași

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site