RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EducațieSocial

În România sunt 40.000 de copii refugiați ucraineni, însă foarte puțini sunt înscriși în școlile de la noi din țară

scandal-in-suceava-pe-baza-banilor-primiti-de-la-stat-pentru-gazduirea-refugiatilor-ucraineni-/-city-managerul-orasului-radauti-si-a-dat-demisia-dupa-ce-fiul-sau-a-primit-peste-38.000-de-lei-/-fostul-director-al-csm-radauti-a-primit-peste-30-de-mii-de-lei,-desi-in-declaratia-de-avere-are-o-singura-locuinta,-de-67-mp

La 11 luni de la declanșarea războiului din Ucraina, în România sunt 40.000 de copii refugiați, însă foarte puțini sunt înscriși în școlile de la noi din țară.

Raportul Guvernului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților arată că, până în prezent, peste trei milioane de cetățeni ucraineni ne-au trecut granițele de la declanșarea conflictului din țara vecină.

Din aceștia, puțin peste 100.000 de cetățeni ucraineni s-au stabilit temporar la noi în țară, iar 47.000 sunt copii. În ceea ce privește datele referitoare la refugiații care s-au angajat în România, numărul lor depășește cu puțin 5.000, după cum arată consilierul de stat Mădălina Turza.

“În domeniul muncii, peste 1.000 de refugiați au primit consiliere și orientare în ceea ce privește angajarea și s-au organizat cinci târguri de locuri de muncă. Aici este o problemă a cărei dinamică o analizăm acum și încercăm să venim cu soluții în 2023, pentru a încuraja încadrarea în câmpul muncii. În ceea ce privește educația, avem puțin peste 3.000 de copii ucraineni înscriși ca audienți. Aproape 1.000 de copii sunt înscriși în regulă în sistemul de învățământ și mai multe mii de copii au participat la activități extrașcolare în sistemul nostru de educație și aici dorim să încurajăm înscrierea copiilor și sunt lucruri la care ne gândim și urmează să venim cu măsuri. Trebuie să știți că ceea ce a împiedicat înscrierea copiilor, în special în școlile noastre, este faptul că guvernul ucrainean nu recunoaște studiile efectuate în România și în niciun alt stat european și tocmai de aceea lucrăm la rezolvarea acestei situații.
Reporter: Cifrele oficiale mai arată că în ultimele 11 luni s-au implicat peste 1.500 de autorități locale și 300 de organizații neguvernamentale în furnizarea de sprijin direct refugiaților din Ucraina. S-au modificat, s-au adoptat peste 200 de legi pentru gestionarea persoanelor strămutate, iar şase ministere s-au implicat în planul național de măsuri pe termen mediu și lung”, a spus Mădălina Turza.

  

radio romania

Related posts

De când vor fi interzise centralele de apartament? Tanczos Barna: Interdicția nu o să apară „de azi pe mâine”

Redacția

REZULTATE BACALAUREAT 2017: Notele au fost afișate! Vezi rezultatele obținute de elevii din Pașcani, Târgu Frumos și împrejurimi

Redacția

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2019. Prima etapă, în martie

Redacția
Încarcă...