RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

În Planul de Redresare și Reziliență al României, Moldova nu există! (P)

Știm cu toții că, pentru întreaga regiune moldavă, infrastructura rutieră reprezentată în principal de Autostrada Unirii înseamnă, din toate punctele de vedere, cea mai mare șansă de relansare și dezvoltare economică. Luni de zile, am semnalat și argumentat absoluta necesitate a includerii în Planul Național de Redresare și Reziliență al României a tuturor proiectelor prioritare în acest sens.

PNRR este documentul strategic și instrumentul major de finanțare europeană care va decide practic soarta economică a statelor membre, oferindu-le șansa atât de a face acele investiții majore și urgente pentru depășirea crizei produse de pandemie, cât și pentru a se dezvolta unitar și consolidat.

Ei bine, prins în campanie electorală și jocuri de putere, PNL a elaborat în toamnă un draft pe care l-a trimis Comisiei Europene. Comisie care l-a trimis înapoi cu multe observații făcute cu roșu. Eșec total. Apoi, a mai urmat o altă campanie electorală. Alte aranjamente și alte jocuri de putere. Alte mize, alte interese pentru PNL și USR PLUS Și, așa, la două luni distanță de termenul limită de predare a PNRR, s-a trezit și Ministerul responsabil de elaborarea PNRR, recte Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fief userist,  să se apuce de treabă. A mimat consultările publice și a jucat roul transparenței și al dialogului, prin Zoom-uri și live-uri pe Facebook în care guvernanții au vorbit singuri, transmițând pompos la orice  observație: „O să analizăm.”.

Acum, PNRR este, chipurile, gata!

  

Și ce să vezi?! Surpriză!

În PNRR, regiunea istorică Moldova, cea a cărei importanță din toate punctele de vedere este incontestabilă,  nu există!

Dovedit acum, cei care au pretenția de a fi Miniștri și decidenți, ori nu vor, ori nu pot înțelege importanța acestei investiții și interdependența sa totală cu dezvoltarea economică. Proiectul Autostrăzii Unirii în PNRR reprezintă un proiect franjurat, fracturat și ratat din start. Tronsonul de autostradă Iași-Tg. Neamț este omis. Iar singura logică economică în această privință este dată de declarații alambicate, ilogice și elucubrante.

Bani de la buget pentru această investiție nu există. Bani prin PNRR nici atât. Dar, potrivit declarațiilor, trebuie să avem încredere că ea se va concretiza. Din ce surse financiare și când, nu știm. Dar să avem toată încrederea. Declarativ, Moldova este prioritară pentru cei care au ajuns să decidă exclusiv și discreționar finanțările venite via UE și pe care le tratează precum lampa fermecată, folosită pentru propriile fantezii și negocieri.

Vorbim de dezvoltare economică. Vorbim de relansare. Cum se poate dezvolta România, domnilor care ați gândit PNRR-ul, în condițiile în care una dintre cele mai mari și importante regiuni ale sale este exclusă și izolată?

Credeți că dezvoltarea economică a Moldovei vine din promisiuni veșnice fără acoperire?!

Credeți că dezvoltarea economică a Moldovei vine din concepte pe care ni le serviți cu mândrie, felicitându-vă singuri pentru competență?!

De la infrastructura rutieră absolut necesară până la orice tip de investiție concretă într-o regiune care, de la o zi la alta, moare din lipsa unor proiecte naționale reale, nu vorbite, Moldova devine din ce în ce mai săracă!

Oare, pentru dumneavoastră, România nu cuprinde și Moldova?!

Ce mare rău v-au făcut Moldova și locuitorii săi de îi pedepsiți și deconsiderați fățiș?!

Pe modelul Legii Bugetului de Stat, ați transformat și PNRR în subiect de negociere politică și propriul mecanism de putere. „Cine nu este cu noi, este împotriva noastră și poate să piară”, nu-i așa, domnilor guvernanți?

Rolul primordial al PNRR este acela de a echilibra și uniformiza dezvoltarea economică a României. Cum faceți dumneavoastră asta în condițiile în care Moldova este lăsată de izbeliște?

Pătrunși de propria importanță, vorbiți de concepte pe care nu le înțelegeți și cunoașteți pe deplin, pe care v-ați gândit să le aplicați la mica înțelegere a propriilor interese  politice meschine și care sunt la ani lumină de ceea ce sunteți capabili să faceți. Iar aceasta se vede prin faptul că nu cunoașteți concepte de bază în ceea ce privește dezvoltarea economică unitară și echilibrată. Dovada supremă este omiterea completă a tuturor proiectelor prioritare pentru Moldova.

  • Cum argumentați Comisiei Europene că una dintre cele mai importante regiuni ale țării care are nevoie urgentă de întregul suport pentru dezvoltare economică lipsește ca și cum nu ar fi existat vreodată?
  • Cum explicați Comisiei Europene că ați politizat complet PNRR și l-ați transformat în subiect exclusiv de negociere pentru putere?
  • Cum explicați Comisiei Europene bătaia de joc administrată Moldovei?
  • Și, mai ales, ce șansă acordați dumneavoastră la dezvoltare Moldovei în condițiile în care singurele strategii de investiții economico-financiare în ceea ce privește constau în „o să….” și nu „avem bani!”?

Credeți că Moldova și moldovenii trăiesc și prosperă economic prin asigurările dumneavoastră verbale, cei care vă scăldați în bani și aveți toate pârghiile de a-i oferi un sprijin pe care îl refuzați cu o obstinație și disperț care sfidează binele național și intresul superior al țării și cetățenilor?!

Moldova este România, domnilor! Când v-ați uitat ultima oară pe hartă?

Când excludeți Moldova și o lăsați să moară, excludeți întreaga Românie.

Restul e doar…vorbe, sărăcie, discriminare și tăcere.

Deputat de Iași,

Vasile Toma

Related posts

Județul Iași are cel mai mare buget din ultimii 30 de ani (P)

Redacția

Deputat de Iași Vasile Toma: Încă un vot important pentru eliminarea birocrației inutile în relația cetățenilor cu instituțiile. Copiile legalizate și dosarul cu șină devin istorie! (P)

Redacția

Parlamentarii PNL au depus oficial amendamente la buget pentru a finanța lucrări de infrastructură, instituții de învățământ, cult și cultură din Iași (P)

Redacția
Încarcă...