NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

În județul Iași sunt 12 fermieri care au împlinit 100 de ani și mai fac agricultură

Un batran isi munceste pamantul la sapa.

În județul Iași sunt 12 fermieri care au împlinit vârsta de 100 de ani și care mai fac agricultură, solicitând subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). De asemenea, alți 3.780 de fermieri cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani exploatează suprafețe agricole în județ, iar la APIA sunt înregistrați 1.840 de fermieri cu vârste cuprinse între 80 și 89 ani, 146 de fermieri care au între 90 și 99 ani și 12 fermieri de peste 100 de ani.

Un sfert din numărul fermierilor din Iași care au solicitat subvențiile de la APIA în ultimii doi ani au vârste înaintate și totuși mai lucrează pământul. Cei mai în vârstă fermieri au peste 100 de ani, fiind vorba despre 12 persoane care dețin suprafețe mici de teren agricol, de aproximativ 2-3 hectare fiecare. În medie, un agricultor din Iași are vârsta cuprinsă între 40 și 55 de ani. În anul 2020, peste 20.000 de fermieri au solicitat subvențiile APIA pentru cele 280.000 de hectare exploatate.

În județul Iași predomină fermierii care au peste 40 de ani, fac agricultură și au solicitat subvenții APIA în anul 2020

Deși terenurile agricole din Iași au fost comasate în ultimii ani, iar subvențiile acordate fermierilor au crescut constant, cei care mai fac agricultură sunt cu preponderență persoane care au reușit să dezvolte afaceri în acest domeniu, după Revoluție. Potrivit directorului APIA Iași, a început să crească numărul tinerilor care fac agricultură performantă.

„Se observă în ultimii ani o comasare a terenurilor agricole, în județul Iași, dar și a numărului tinerilor care vor să facă agricultură, solicită fonduri europene și reușesc să achiziționeze utilaje performante cu care lucrează terenurile agricole”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

  

continuare pe www.bzi.ro

Advertisements

Related posts

Debut nefast al anului: Două persoane au murit și alte șase au fost grav afectate în urma intoxicațiilor cu CO

Redacția

Păşcănenii îi reamintesc primarului promisiunile făcute acum patru ani

Ema Roman

Policlinica CF a fost redeschisă pacienților. Vezi ce servicii medicale sunt disponibile momentan

Oana Cordoneanu
Încarcă...