RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EconomieNațional

În 2020, a crescut consumul de internet în România. Vezi obiceiurile digitale ale românilor!

Obiceiurile digitale ale romanilor

De la an la an, autoritațile abilitate raportează o creștere constantă a consumului de internet în România. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat un consum total de 5.3 miliarade de gigabiți de internet, dintre care 90% a fost generat de internetul fix.

Pe internetul mobil, au fost raportate aproximativ 19.5 milioane de conexiuni, în medie o conexiune pe fiecare rezident. În teorie, fiecare român are un terminal mobil conectat la internet. În practică situația nu e chiar așa pentru că unii au mai multe terminale mobile, alții nu au deloc.

Însă cele mai interesante evoluții sunt pe internetul fix. În prima jumătate a anului trecut a fost raportată o creștere cu 33%, comparativ cu semestrul anterior. În ultimii 7-8 ani, aceasta este cea mai mare creștere pe acest segment. Telemunca și școala online au jucat un rol esențial în înregistrarea acestor cifre.

  

Acum hai să vedem ce au făcut românii pe internet și cum de s-a ajuns la acest consum impresionant de trafic de date. Așa cum am menționat mai sus, munca de acasă și școala online au crescut consumul de date fixe. Au folosit aplicații dedicate pentru videoconferințe (Zoom, Microsoft Team, Google Hangouts, Skype for business și WhatsApp) și apeluri VoIP (Voice over Internet Protocol).

Pentru că s-a stat mai mult acasă în 2020, românii au început să comandate mai mult de la firmele de catering. Piața platformelor de livrări de mâncare la domiciliu a fost estimată la 10-15 milioane de lei. Restaurantele, cafenelele și toți jucătorii din HoReCa s-au adaptat situației și s-au focusat mai mult pe livrările la domiciliu, ceea ce a însemnat cam 25%-30% din încasări.

Totodată, a fost înregistrată o creștere de peste 400% a numărului celor ce au apelat prin intermediul aplicațiilor online la firmele de livrări la domiciliu pentru a face cumpărăturile necesare și cotidiene. Iar plata cu cardul a devenit o bișnuintă.

În 2020, divertismentul online / digital a fost de interes major pentru români. 83% dintre cei activi în online au accesa paginile rețelelor de socializare. Facebook rpmâne platforma preferată a 35.5% dintre români, pe locul doi esste YouTube, iar pe celelalte poziții sunt Instagram, TikTok, Twitter.

Schimbul de emailuri este pe locul 2 în activitatea românilor. Nu e de mirare dacă ținem cont că tot mai mulți au lucra și lucrează de acasă.

Cazinouri online

A crescut și consumul de jocuri online și pe Steam. În 2020, tranzacțiile de pe PlayStation au crescut cu 106%, în timp ce tranzacțiile de pe Xbox au crescut cu 157%. Jocurile s-ar putea să fi crescut mult în ultimul an, dar și industria jocurilor de noroc online.

Industria jocurilor de noroc a fost estimată la 2.5 miliar de EURO pe piața din România. 15% din totalul populației de peste 18 ani a ales să joace cel puțin o dată la loto, pariuri sportive, jocuri de cărți și chiar slot machines. Românii aleg jocurile de noroc ca mod de relaxare și distracție. În mod definitiv, cazinourile online din România au câștigat popularitate de-a lungul anilor.

Românii s-au uitat mai mult la posturile TV prin intermediul aplicațiilor de streaming online. Totodată, a crescut consumul de video online. HBO Go a avut o creștere de 25%, în timp ce Netflix a raportat o evoluție pozitivă de 11%.

Inevitabil, în 2020 a crescut comerțul online. Estimările Euromonitor International au arătat o creștere de aproximativ 30% a comerțului electronic în România față de anul precedent. Categoria cu cea mai mare creștere în eCommerce-ul românesc a fost  cea a produselor alimentare și a băuturilor, fiind înregistrată o evoluție crescătoare de 115%. În 2020, această categorie a ajuns la o pondere de 4% din totalul pieței de eCommerce din România.

 Shoppingul online a fost ”sport național” în România. Aproximativ 45% dintre români au plasat cel puțin o comandă online. A crescut numărul comenzilor la la cărți, articole de bricolaj, articole sportive și chiar medicamente. Magazinele de jucării au raportat și ele creșteri pe online, iar asta se poate deduce din faptul că cei mici au stat mai mult în case, fără a putea interacționat cu alți copii și a fost nevoie de diversificarea activităților casnice.

Shopping online

Tot prin intermediul internetului, undeva la 75% din populație a ales să plătească facturile online. Telefonul mobil a fost dispozitivul preferat al românilor pentru cumpărături și activități online. 42% dintre români au ales PC-ul / laptop-ul, iar 7.4% au ales tableta. Majoritatea comenzilor au fost plasate prin intermediul aplicațiilor mobile dedicate. Însă există un număr important de useri care aleg să cumpere direct de pe site-urile magazinelor online prin intermediul paginii web. Surprinzător, 23.6% dintre români aleg să plaseze comanda telefonic direct la magazin, asta după ce a navigat online în căutarea produsului dorit.

Un oficial mastercard susține că plățile cu cardul și electronice au înregistrat o creștere impresionantă, ajungând la 395 milioane de tranzacții. Românii au început să umble cu mai puțini bani cash în buzunar, dar au început să folosească tot mai mult cardul. În zonele urbane, procentul plăților cu cardul au ajuns la 60% din totalul tranzacțiilor comerciale.

O noutate pentru onlineul românesc este telemedicina, ceea ce confirmă trendul global. Pentru non-urgențe medicale, 4% dintre români au ales să aibă grijă de sănătatea personală prin intermediul online-ului, apelând la doctorii specializați.

În 2021, 59% dintre români vor continua să-și achite facturile prin intermediul internetului. Aproximativ 45% vor face cumpărăturile online, în timp ce 24.5% vor continua să mențină legătura digitală cu medicii (telemedicină sau aplicații dedicate).

Inevitabil, majoritatea românilor vor alege să-și petreacă timpul liber prin intermediul aplicațiilor de social media, urmărind un film pe platformele specializate de streaming Netflix sau HBO Go, sau practicând diferite jocuri pentru relaxare și jocuri de noroc. Probabil un procent important dintre români vor continua și în 2021 să lucreze de acasă, pentru unii devenind deja un stil de viață.

Consumul de internet va continua să crească. Oamenii vor căuta mereu informații, vor căuta divertisment online, vor sta cu ochii pe prietenii lor de pe rețelele sociale, vor dori să facă shopping și chiar să se documenteze și să se informeze din mediul virtual.

Related posts

JO 2020, canotaj: Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, medalie de argint în proba de dublu rame masculin

Redacția

Motorul de 1,2 litri pentru Duster a intrat în producție la Mioveni

Redacția

33 de persoane salvate de Salvamontîn ultimele 24 de ore/ O persoană a fost preluată de elicopterul SMURD

Redacția
Încarcă...