RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Imagini unice cu Mocănița care a circulat între Padeș și Târgu Jiu. Calea ferată a fost casată, după care s-a furat bucată cu bucată

Rudolf Hanzelik a prezentat pe pagina sa de Facebook (www.facebook.com/hanzelikr) o serie de fotografii unice cu Mocănița care a circulat între Padeș și Târgu Jiu. În anul 1998 s-a hotărât casarea liniei ferate, după care șinele au fost furate bucată cu bucată. Mocănița ar fi însemnat o „mină de aur“ pentru turismul din Gorj. În multe zone din țară, aceasta funcționează și atrage nenumărați turiști. O plimbare cu mocănița între Târgu Jiu și Tismana ar fi însemnat o experiență unică.

„Calea Ferată Forestieră pe ecartament de 760 mm din județul Gorj, inaugurat în 1938 special pentru transportul de lemn de la pădurea din apropierea Padeș și Tismana către uzina de prelucrarea lemnului de la Târgu Jiu. Linia a funcționat până în anul 1998 după care a fost casat împreună cu materialul rulant existent. Linia a fost deservite de mai multe locomotive cu aburi de fabricație Reșița“, se arată în postarea de pe Facebook.

Un istoric al mocăniței a fost scris de către Savu Stanciu, pensionar, fost şef sector CFF Tismana – 1974-1990, și prezentat „Monografia orașului Tismana“

„Obiectivul principal al întreprinderii îl constituia transportul materialului lemnos din bazinele râurilor Motru şi Tismana, pe calea ferată. Mai târziu, exploatarea forestieră se va extinde şi în bazinele râurilor Bistriţa şi Şuşiţa-Suseni.

  

Materialul lemnos din bazinele de exploatare forestieră era, la început, transportat aproape în întregime către destinaţia Turnu-Severin. În anul 1957, se construieşte calea ferată forestieră Tismana – Târgu-Jiu, în lungime de 43 km, noua destinaţie a masei lemnoase fiind Combinatul de Industrializare a Lemnului din Târgu-Jiu. (..) În perioada aceea, sectorul CFF Tismana avea la dispoziţie 16 locomotive şi 126 vagoane răspândite în 11 staţii de primire şi expediere, dea-lungul a 260 km de cale ferată forestieră (Ecartament îngust, de 760 mm)“.

sursa www.igj.ro

Related posts

Petrecere cu muzica anilor `80, `90 și 2000 la Mon Jardin! (P)

Redacția

„Bucuria sărbătorilor de iarnă”: Spectacol la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Redacția

45 de meşteri populari sunt aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână la Paşcani

Redacția
Încarcă...