RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Ieri la Casa Pătrată s-au împărţit banii de anul viitor pe comune. 80% suprafaţa, 20% populaţia

Unul dintre proiectele aprobate în ultima şedinţă convocată de îndată a consilierilor judeţeni se referă la repartizarea pe unităţile administrativ-teritoriale a procentului de 20 la sută din cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, precum şi a sumei corespunzătoare cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. 

Împărţirea se face la fel ca în anii trecuţi, în funcţie de suprafaţă (80 la sută) şi populaţie (20 la sută), banii fiind destinaţi plăţii unor cheltuieli de funcţionare sau de capital neachitate, susţinerii programelor de dezvoltare locală şi a celor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Sumele menţionate în proiectul de hotărâre pot să fie altele, pentru că decizia se referă la anul 2023 şi sumele sunt în funcţie de bugetul de stat pe anul viitor.

În principiu, este vorba de aproximativ 94 de milioane de lei proveniţi cotele defalcate din impozitul pe venit (20 la sută) şi TVA, la care se adaugă încă circa 58 de milioane de lei din impozitul pe venit (6 la sută). Din aceste două surse, cei mai mulţi bani vor ajunge, ca de obicei, la municipiul Iaşi (aprox. 14 milioane de lei), la Deleni (3,6 milioane), la Paşcani (3 milioane) şi la Schitu Duca (2,7 milioane). Cele mai mici sume vor fi distribuite administraţiilor locale Ciohorăni, (425 mii lei) Răchiteni (464 mii lei), Valea Lupului (632 mii lei), Drăguşeni şi Mirceşti (câte 543 de mii).

Proiectul de hotărâre include şi baza de calcul, respectiv datele furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică în ceea ce priveşte populaţia (după domiciliu) la 1 ianuarie 2022. Astfel, judeţul avea atunci 980.865 de locuitori (număr în creştere), municipiul Iaşi – 392.813, iar municipiul Paşcani, puţin peste 45 de mii de locuitori. Cea mai mare comună, Miroslava, a depăşit oficial 25 de mii de locuitori, la mare distanţă de Ciurea, peste 18 mii. Aceste două comune sunt mai populate decât cele trei oraşe din judeţ. Cele mai mici comune au mai puţin de 1.500 de locuitori: Cucuteni (1.335) şi Drăguşeni (1.455). 

  

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Motivele pentru care membrii CA de la Eco Salubritate nu au semnat contractele de mandat

Marius Parteni

Un an plin de nereguli la primăriile din judeţ

Redacția

Ședința ordinară de CL Pașcani va avea loc săptămâna viitoare

Marius Parteni
Încarcă...