NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Iată de unde vin cele mai populare expresii. Unele au origini la care nu te-ai fi gândit niciodată

Le folosim frecvent, ca să dăm culoare şi savoare celor spuse şi scrise. Dar dacă ne-ar întreba cineva ce înţelegem, de fapt, prin expresii de genul “floare la ureche”, “colac peste pupăză” sau “banul nu are miros”, ne-ar cam băga în ceaţă.

  

 

Iată ce vor să spună, de fapt, cele mai populare expresii.

A freca menta

În Grecia Antică, masa pe care se serveau bucatele era frecată cu frunze de mentă proaspătă, pentru a scăpa de izurile neplăcute îmbibate, cu timpul, în lemnul ei şi pentru a da o senzaţie de prospeţime. Firesc, slujitorii erau tentaţi să dedice acestei îndeletniciri facile şi plăcute mult mai mult timp decât era necesar, ca să se sustragă de la alte treburi gospodăreşti dure. Aşadar, iroseau timpul… frecând menta.

Colac peste pupăză

Un necaz mare, care vine după alte griji – acesta este sensul pe care îl dăm expresiei legate, la bază, de două evenimente majore: nunta şi moartea. În popor, “pupăza” e o pâine folosită în timpul ceremonialului de nuntă. Iar colacul este o ofrandă adusă la înmormântări şi parastase. Pe lângă ospăţ şi veselie, orice nuntă implică multă muncă şi multe griji – o să iasă bine, o să fie toată lumea mulţumită? Când am scăpat de aceste griji, dar, ghinion!, vine un necaz mare, spunem cu năduf: “colac peste pupăză!”.

Citește articolul integral pe Oradeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

ALERTĂ INTERNAȚIONALĂ! Coreea de Nord pregătește un test cu rachetă intercontinentală?

Redacția

1000 de angajati, cautati in orasul din Romania care se bate cu Londra si Paris. Un debutant in IT pleaca de la 500EUR / luna

Redacția

PIERDUT CERTIFICAT CONSTATATOR JALABOI C. CIPRIAN INTREPRINDERE FAMILIALA

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site