NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Iată cum vor escrocii să te lase fără bani pe card, dacă vinzi pe OLX! NewsPascani.com publică dicuțiile în care un individ își dezvăluie modul de operare! (FOTO)

NewsPascani.com a făcut mai multe înregistrări ale unor discuții pe Whatsapp, cu mai mulți escroci care încearcă să profite de cei care doresc să vândă bunuri uzate sau noi pe platforma OLX. Cei care postează anunțuri de vânzare sunt imediat abordați de indivizi prin intermediul aplicației Whatsapp.

Metoda este una simplă. După ce pun câteva întrebări generale referitoare la condiția produsului, atacatorii din spatele acestor mesaje sunt de acord să facă plata, inclusiv livrarea coletului.

În primă fază cel interesat trimite o fotografie cu presupesele condiții de livrare făcute de OLX.

Următorul pas este transmiterea în cadrul conversației a unui link către un instrument de plată FAN CURIER sau către OLX, care s-ar ocupa de livrarea produsului. De fapt este un link către o pagină de phishing, unde atacatorii colectează datele de card ale utilizatorilor. În acest caz, pentru a primi o sumă de bani în cont nu este nevoie de furnizarea datelor de card, ci a IBAN-ului, care reprezintă secvența de numere și cifre care identifică acel cont!

  

Atacatorii încearcă apoi să extragă sume de bani de pe acel card în timp real. Practic, vorbim despre un atac de tip real-time phishing, deoarece atacatorii vor cere mai departe interlocutorului pe WhatsApp și eventuale coduri venite pe sms sau prin aplicația de internet banking, pentru validarea tranzacțiilor.

Pentru a da acel fals sentiment de încredere potențialei victime, atacatorii au integrat pe acel site de phishing și un serviciu de tip chat, care are rolul de a ajuta utilizatorul să efectueze plata. De fapt, în realitate acea coversație este purtată tot cu atacatorii.

Situația nu este una nouă, ea fiind apărută în decembrie 2020, însă în ultimele zile lucrurile s-au agravat. La două dintre anunțurile publicate astăzi de NewsPascani.com pe OLX, 3 persoane au încercat să aplice această metodă.

Recomandările în acest caz sunt următoarele:

– Analizați cu atenție și validați informația primită, înainte de a face clic pe link-uri sau atașamente din surse necunoscute! De ce ați oferi cuiva datele complete de card, cu codul de validare al tranzacțiilor (CVV)? Oricine are acces la aceste date poate folosi cardul pentru a face plăți. În plus, puteți scana astfel de link-uri suspicioase cu anumite instrumente disponibile gratis online (ex: VirusTotal), dacă nu aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu malware sau astfel de tentative de phishing.

– Fiți atenți la exprimarea interlocutorilor în scris, precum și la corectitudinea gramaticală a textului! Așa cum specificam anterior, de multe ori atacatorii nu sunt de origine română și se folosesc de instrumente automate de traducere a textului pentru a se conversa cu potențialele victime în limba lor nativă.

– În cazul în care ați căzut în această capcană, este vital să vă adresați cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul și eventuale tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.

– Luați în considerare faptul că, pentru tranzacțiile efectuate cu autentificarea strictă a clienților (reglementate conform noii Directive Europene privind Serviciile de Plăţi – PSD2) transpusă în legislația română în Legea 209 /2019, coroborat cu prevederile regăsite în reglementările organizațiilor de carduri, băncile NU pot iniția dispute pe motiv de fraudă, iar șansele să recupereze sumele pentru clienții lor sunt aproape nule. Tranzacțiile în care sunt completate elementele de siguranță ale cardului și sunt autorizate de către clienți NU sunt considerate frauduloase, iar banca NU poate recupera banii în caz de fraudă.

Advertisements

Related posts

Accident rutier! La un pas de tragedie după ce roata unei dube s-a rupt

Redacția

Accident rutier pe trecerea de pietoni din fața fostului RAGCL

Marius Parteni

O pășcăneancă a fost prădată de hoți în apartament, în timp ce dormea

Redacția
Încarcă...