RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Iaşul ar putea face 800 de teste zilnic, dar momentan nu este cerere

Declaraţiile managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, făcute la inaugurarea laboratorului de testare COVID-19 de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi, ridică o serie de întrebări cu privire la strategia de testare din ţară.

Practic, la evenimentul la care UMF anunţa că deschide laboratorul ce poate face până la 400 de teste pe zi, şi în ziua în care România a înregistrat cele mai multe confirmări într-o singură zi, managerul a anunţat că toate testele pe Moldova în ultimele zile au putut fi făcute la Spitalul de Boli Infecţioase.

Acolo este o capacitate maximă de 140 de teste pe zi, iar dr. Carmen Dorobăţ a precizat că nu mai există niciun test aflat în aşteptare la Iaşi.

În momentul de faţă am testat totul la Infecţioase, nu am trimis la IRO astăzi (n.r. – vineri). Punctul cel mai de vârf aş putea spune că era când primeam de la Suceava sutele de teste, pe lângă celelalte din Moldova, aveam în prelucrare 400-500 pe zi, nu se puteau lucra atâtea, şi de aceea a fost şi perioada de aşteptare. Dar să ştiţi că se creează o rutină în ceea ce priveşte proba, lucratul, transmiterea informaţiei – în tot ceea ce însemnă aceste componente de management al unei astfel de infecţii atât de complexe cum este tratarea acestei infecţii cu SARS-COV2. Vârful până în acest moment a fost de circa 500 de probe“, a spus dr. Carmen Dorobăţ.

  

Aceasta a făcut şi inventarul capacităţii de testare – dacă la Infecţioase a crescut de la circa 50 la peste 120, maximum 140, la Institutul Regional de Oncologie s-au făcut în ultima perioadă şi 200 de teste pe zi, fiind neclar care este capacitatea maximă, dar fiind limpede că pot fi făcute şi mai multe.

Astfel, cu cele maximum 400 de la UMF, în condiţii de forţă majoră s-ar putea face până la 800 de teste la Iaşi, iar în condiţii de lucru normal se pot face, fără eforturi din partea cercetătorilor, 500 de teste.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Care este diferența dintre ronțăială și gustare? Mihaela Bilic: Cu cât este mai puțin ambalată și procesată, cu atât este mai sănătoasă

Redacția

Medicamentul Remdesivir, utilizat în cazurile grave de coronavirus, a ajuns la Iaşi

Redacția

Centre de vaccinare împotriva Covid-19 din județul Iași – Program zilnic și Program de sărbători

Redacția
Încarcă...