NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Heleșteni: Fermier judecat pentru că a folosit terenul unei consătence fără acordul ei

Un fermier din Heleşteni a ajuns să fie judecat pentru mişmaşuri cu fonduri europene din cauza unui singur contract de arendă din cele peste 200 semnate. Lui Benone Şofrac i s-a reproşat „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

Fondurile obţinute pe nedrept au reprezentat doar 1,3% din totalul subvenţiilor încasate de Şofrac, dar acest lucru nu l-a scăpat de o pedeapsă penală. Faptele de care a fost acuzat fermierul s-au petrecut în 2013-2014. Şofrac îşi înfiinţase o societate, Agro Heleşteni SRL, prin care administra o suprafaţă de aproximativ 500 ha, arendată de la 218 localnici. Trebuiau să fie 219, dar fermierul nu a reuşit să o găsească şi pe G.E., proprietara a 2,17 ha.

Ca să nu mai schimbe hârtiile deja redactate, el a depus documentaţia la primărie, precizând că unul dintre proprietari nu a putut fi contactat. „I-am explicat atunci lui A.L.V. (agentul agricol al primăriei, n.r.) faptul că nu o găsisem pe G.E. să discut cu ea şi să semneze. A fost de acord să înregistreze contractul aşa nesemnat, urmând să rectificăm problema după ce o găseam şi discutam cu ea. Eram presat de timp, întrucât voiam să depun actele la APIA pentru subvenţie”, avea să explice Şofrac în instanţă. Doar că G.E. nu locuia în Heleşteni, aşa că timp de doi ani contractul de arendă a rămas nesemnat.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

  

Advertisements

Related posts

Festivalul „Ziua Rezervatiei Forestiere” a luat sfarsit

Oana Cordoneanu

Un viceprimar acuzat de corupţie a recunoscut tot după ce primarul, acuzat şi el, a murit subit

Redacția

Cel mai îndepărtat sat din judeţ ascunde o comoară neexploatată

Redacția
Încarcă...