NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelorAdministrație

Heleșteni: Dezbatere privind respectarea normelor de ecocondiționalitate

Direcția pentru Agricultură Județeană Iași în colaborare cu Primăria Heleșteni a organizat la data de 16 noiembrie 2022 o dezbatere privind normele de ecocondiționalitate care trebuie respectate de crescătorii de animale pentru a beneficia de sprijin financiar din fonduri europene.

Au fost prezentate informații privind obligațiile fermierilor care dețin sau administrează exploatații agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (SMR 1) și respectarea:

• normelor privind depozitarea gunoiului de grajd

• perioadelor de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice și chimice pe terenul agricol (pentru UAT Heleșteni 10 noiembrie – 20 martie)

Advertisements
  

• cantității maxime de azot provenită din îngrășămintele organice și chimice,

precum și informații privind crearea/menținerea fâșiilor de protecție pe terenurile agricole în vecinătatea apelor de suprafață în care este interzisă aplicarea fertilizanților (GAEC 1).

Fermierii au fost informați că neconformitățile privind punerea în practică a normelor de ecocondiționalitate privind mediul și schimbările climatice sunt constatate de Garda Națională de Mediu și transmise la APIA – Art. 1, alin. (1) din Ordinul nr. 338/2380/2021 în vigoare din 25.01.2022.

Advertisements

S-au mai discutat aspecte privind: efectuarea lucrărilor cuprinse în amenajamentul pastoral al UAT Heleșteni pentru îmbunătățirea calitativă și cantitativă a pajiștii, platforma comunală betonată de colectare a gunoiului de grajd care urmează să fie recepționată, condițiile de eligibilitate și documentația necesară pentru diferite măsuri de sprijin, cunatumul schemelor de plăți pentru Campania 2022, formele asociative, prevederile propuse în Planul Național Strategic 2023 – 2027 privind condiționalitatea, investițiile în sectorul zootehnic, sprijinul pentru tinerii fermieri și fermele mici, sprijinul cuplat în zootehnie și ecoschemele.

Dezbaterea a cuprins informații conform Protocolului de colaborare interinstituțional nr. 55631/256/2022 DAJ – APIA.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Impozitul pe mașină, diferențiat pe clase de poluare

Redacția

Curățenia de primăvară a demarat cu versanții din zona scărilor mici și mari

Marius Parteni

Vreme schimbătoare până sâmbătă. Ne așteaptă temperaturi de până la 14 grade Celsius, însă nu scăpăm de ploi și ninsori

Redacția
Încarcă...