NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Hârtoape: Obiecte de patrimoniu, unicat, dispărute fără urmă din muzeu

Ca in multe alte cazuri, in special dupa 1989, o serie de indivizi au „contribuit” decisiv la disparitia unor obiecte de patrimoniu sau artefacte cu o valoare unica in toata Europa.

Grav este ca totul implica inclusiv elemente ce tin de civilizatii existente in urma cu cateva mii de ani pe raza judetului Iasi. In aparenta, un banal muzeu care a existat intr-o localitate aflata la marginea judetului Iasi nu reprezinta un mare punct de atractie si de senzatie pentru multi. Cu toate acestea, pe raza satului Hartoape – Vanatori, cat si in comunele alaturate, respectiv Lespezi, Valea Seaca, satele Gura Badilitei sau Topile (toate aflate pe malul Siretului si in apropierea orasului Pascani), mari arheologi au facut descoperiri uluitoare si de o importanta istorica deosebita la nivel national.

In acest context, acum mai bine de jumatate de secol, un cunoscut si inimos profesor din zona, Vasile Chisca, a pus bazele unui muzeu chiar la Hartoape. Aici s-au strans, in ani, o serie de obiecte de patrimoniu, unicat, care insa, in mare parte, au disparut suspect. Unul dintre personajele acuzate ca a acceptat, tacit, aceasta stare de fapt revoltatoare este fostul director Arpad Kui. Totusi, acesta neaga totul si sustine ca este complet nevinovat.

  

„Nu este adevarat ca obiectele aflate in fostul Muzeu din Hartoape au disparut! Am fost nevoiti sa-l inchidem pentru ca in acel imobil s-a facut sala de clasa si de calculatoare pentru elevi. Nu stiu cine spune ca ele au fost date disparute si ca ar fi ajuns pe la unii sau altii! Ceea ce mai este din aceste obiecte le pastrez intr-o camaruta, totul este acolo si oricand se poate verifica… Repet, tot ceea ce era in muzeu, asa cum am putut si noi, s-a inregistrat si nimic nu a disparut. Eu m-am ocupat de muzeu, alaturi de regretatul meu profesor, tocmai cel care a fost initiatorul acestuia, respectiv Vasile Chisca, din 1981 si pana prin 1995. Este adevarat ca am vazut si eu obiecte, prin alte parti, din cele aflate la Hartoape si ca au fost si monede dacice si romane, dar eu am avut grija sa pastrez totul. Repet, nu stiu cine se da destept prin sat, adica banui, dar acestia nu cunosc prea multe despre ce este vorba aici. Da, e pacat ca acum nu mai avem muzeu dar, sincer sa va spun, poate doar ca specialistii sa le vada sau viziteze ca, in rest, ceilalti nu prea cunosc multe”, a explicat, vizibil iritat, Arpad Kui, fost director al muzeului.

De la obiecte din bronz la monede dacice si romane

Mai departe, unul dintre cei care au facut cercetari in zona dezvaluie ca, in ultimii ani, multe dintre obiectele de patrimoniu descoperite au disparut fara urma. „Este adevarat ca o parte din obiectele de la Muzeul din satul Hartoape au ajuns la Pascani. Mai departe, ceea ce s-a facut acolo in ultimii ani, respectiv cat domnul Arpad Kui a fost director, nu mai stiu nimic. In acesta zona, in anii ’80 – ’90, stiu ca domnul Vasile Chirica (fost director al Complexului Muzeal National Moldova – n.r.) a facut cercetari. Atunci s-au gasit diverse obiecte de patrimoniu deoarece in intreaga zona au fost sase-sapte santiere arheologice unde au fost atestate asezari inclusiv din Cultura Cucuteni sau Epoca Bronzului. Unele din ele au fost duse la Iasi, tocmai la Complexul Muzeal! Da, am auzit si de faptul ca au fost gasite monede dacice sau romane, dar nu stiu ce s-a facut cu ele. Stiti, asa cum se intampla in tara noastra, preocuparea si grija pentru trecut, pentru istorie sunt prea putin interesante pentru autoritati. Mai mult de atat nu stiu nimic si de ce s-a inchis muzeul…”, a marturisit Daniel Florin Sava, muzeograf la Pascani.

Dosar penal

Interpelat pe aceasta problema, Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi a tinut sa precizeze ca legislatia este foarte stricta intr-un asemenea caz si ca, in viitor, va investiga cele petrecute la Hartoape. „In baza Legii Muzeelor si Colectiilor Publice nr. 311 din 8 iulie 2003 si republicata in 2006, infiintarea unui muzeu se face in doua etape: obtinerea avizului de principiu si acreditatea. Peste toate acestea, obiectele care se gasesc se predau, prin DJC, de regula Complexului Muzeal National Moldova care, prin specialisti, decid daca sunt sau nu aceste obiecte de patrimoniu… Tot ceea ce se descopera, respectiv obiecte sau vestigii, pe raza judetului Iasi, de diverse persoane particulare sau colectionari trebuie predate de catre acestia, in maximum 72 de ore, catre institutiile abilitate. In caz contrar, se intocmeste dosar penal celor care nu respecta legea. Ori, despre cazul semnalat de dumneavoastra in legatura cu existenta unui muzeu in localitatea Hartoape si faptul ca de aici ar fi disparut obiecte de patrimoniu, noi nu avem cunostinta de nimic pe aceasta tema, dar vom investiga, cu maxima atentie si seriozitate, cazul semnalat”, a precizat Babii.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Cadou de Paște: Iluminat stradal modern pentru localnicii din satul Hărmăneasa, comuna Heleșteni

Marius Parteni

Proiectele de dezvoltare prind contur în comuna Moțca. Lucrări de investiții în infrastructură și educație

Oana Cordoneanu

Reacția primarului din Mogoșești-Siret după articolul în care apare:”În an electoral, este normal să fii atacat mediatic de către toți cei care tânjesc la funcția ta”!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site