RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Guvernul României a anunţat că toţi foştii preşedinţi vor beneficia de funeralii de stat

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a anunțat în ce constă OUG privind funeraliile de stat, adoptată joi.

Întrebat ce prevede OUG privind funeraliile de stat, purtătorul de cuvânt al Guvernului României a răspuns:

„Ordonanța menționată de dumneavoastră a fost aprobată. Ea prevede o completare a Legii 2015/2016, privind ceremoniile oficiale în general. Concret, înseamnă că astăzi s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de Organizare a Funeraliilor de Stat. Este un ceremonial rezervat actualilor și foștilor șefi de stat. Este cel mai înalt grad de recunoaștere a meritelor unui cetățean român în slujba țării sale și pentru a vedea în ce va consta această coordonare instituțională, în caz de funeralii naționale, va trebui să vină și o altă hotărâre de guvern, care va detalia toată această procedură”.

Întrebat dacă foștii premieri și președinți ai celor două camere ale Parlamentului vor beneficia de funeralii de stat, acesta a răspuns:

  

„În baza legii menționate, foștii șefi de camere parlamentare și foștii premieri beneficiază (deja) de funeralii cu onoruri militare. Nu se modifică nimic la acest capitol”.

Astfel, Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsecu vor avea parte de funeralii de stat.

Prevederile proiectului OG și nota de fundamentare

„ART. I – Legea privind ceremoniile oficiale nr. 215/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 915 din 14.11.2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La art.17 se introduc două alineate noi, alin. (3) și alin. (4) cu următorul cuprins:

(3) Pentru desfășurarea funeraliilor de stat se constituie Comitetul de organizare a funeraliilor de stat, structură fără personalitate juridică coordonat de Șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

(4) Regulamentul de organizare și funcționare și componența Comitetul de organizare a funeraliilor de stat se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.”

Cum arată art. 17 în forma în vigoare:
„(1) Funeraliile de stat sunt ceremonii oficiale organizate de Guvern în cazul decesului Preşedintelui României şi al foştilor şefi de stat ai României.

(2) Funeraliile de stat includ şi onoruri militare.”

sursa bzi.ro

Related posts

PNL Pașcani despre situația micilor fotbaliști care se antrenează în parc. „Sunt copiii pășcănenilor, trebuie să aibă acces la baza sportivă de la CSM”!

Marius Parteni

PNL vrea ca municipalitatea să se constituie parte civilă în dosarul AgroComplex

Răzvan Grecu

Firma care trebuie să construiască bazinul de înot de la Pașcani a depus cererea pentru obținerea autorizației de construcție

Marius Parteni
Încarcă...