După cinci ani de zile în care sătenii din comuna Al.I. Cuza au stat cu frica-n sân că apele Siretului le-ar putea lua agoniseala de-o viaţă, Guvernul României ia măsuri.
Astfel, în acest moment există în dezbatere publică la Ministerul Mediului proiectul unei Hotărâri de Guvern care are ca scop înlăturarea tuturor litigiilor apărute pe seama acestui proiect, urmând ca acesta să fie declarat de utilitate publică
Proiectul ce prevede amenajarea albiei râului Siret pe raza comunei ieşene Alexandru Ioan Cuza, intră, după cinci ani plini de blocaje şi neputinţă, în linie dreaptă. Singurii care-i pot salva de la inundaţii pe sătenii aflaţi în drumul apelor învolburate sunt membrii Guvernului, prin aprobarea unei hotărâri care să declare lucrările ca fiind de utilitate publică. Astfel, după nenumărate sesizări venite din partea primarului comunei Al.I. Cuza, Vasile Baciu, şi ale prefectului de Iaşi, Dan Cârlan, autorităţile centrale au demarat în cele din urmă procedurile, urmând ca în maximum trei săptămâni necesara Hotărâre de Guvern să intre pe ordinea de zi a şefilor de la Palatul Victoria.
Ce lămuriri aduce Hotărârea de Guvern
Conform Hotărârii de Guvern, vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai lucrării, aceasta fiind declarată de utilitate publică, urmând să fie soluţionate şi litigiile apărute de-a lungul timpului, cu terenurile care sunt necesare pentru executarea proiectului.
„Se doreşte preluarea în condiţii favorabile a terenurilor aflate în domeniul public, adică la Romsilva. Dat fiind că proiectul de hotărâre are nominalizat în anexă coridorul de expropriere, acesta cuprinzând şi terenul privat al lui Gutzulescu, vor lua sfârşit absolut toate litigiile declanşate pe această temă”, punctează Dan Cârlan, prefectul Iaşului. Conform actului normativ, singurul proprietar privat din zonă, Ioan Al. Gutzulescu, va trebui să primească despăgubiri în cuantum de 28.103 de lei de la bugetul de stat, bani ce vor fi alocaţi prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
ITRSV Suceava face pace
Odată cu aprobarea Hotărârii de Guvern şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava s-ar linişti, dar fiind că aceştia au depistat că lucrările în zonă au început fără avizul lor, fiind depusă o plângere penală pe această speţă.
„În urma deplasării în teren, am constatat că pe o proprietate privată sunt tăiaţi toţi arborii. Practic, în acea zonă este executat un canal care figura în proiect, dar pentru care noi nu am dat niciun aviz”, detaliază Mihai Găşpărel, şef Serviciu Implementare Monitorizare ITRSV Suceava. Potrivit acestuia, lucrările pentru consolidare urmau să primească toate avizele ITRSV doar după ce instanţa făcea lumină în acestă chestiune, dar odată cu Hotărârea de Guvern, conflictul se va soluţiona.
„Hotărârea de Guvern, fiind un act normativ de decizie superioară, ţine loc de avize. Odată cu apariţia acesteia se încheie orice litigiu şi se intră în legalitate cu privire la procedurile de realizare ale acelui obiectiv”, a conchis reprezentantul ITRSV Suceava.
Imediat după ce Guvernul va semna acestă hotărâre, reprezentanţii ITRSV Suceava vor mai avea de bifat câteva proceduri interne, care prevăd viramentul financiar în contul lui Gutzulescu, dar şi extragerea masei lemnoase de pe acele terenuri aflate pe domeniu public, pe unde urmează să fie executate lucrările de consolidare ale Siretului, urmând ca în cele din urmă proiectul să fie executat.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}