RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Guvernul împrumută milioane ca să construiască puşcării noi, cu baie în celulă

Guvernul împrumută o sumă colosală pentru a construi noi penitenciare. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ne dă în avans 177 de milioane de euro ca să facem 2 închisori la standarde europene și 2 școli de pregătire pentru personal.

 

  

Acestea sunt încercările autorităților de a îmbunătăți condițiile pentru cei din spatele gratiilor. România a acceptat să construiască două închisori care să respecte Regulile Europene de Deţinere.

Acestea spun că fiecare deţinut trebuie să fie încarcerat singur într-o celulă de cel puţin 4 metri pătraţi. Pot dormi mai multe persoane într-o încăpere doar dacă reprezentanţii penitenciarului stabilesc că este în favoarea deţinutului să socializeze, iar cel vizat accepta această condiţie. Celula trebuie să aibă fereastră, sistem de ventilaţie, un pat, lenjerie curată, o saltea din materiale rezistente la uzură şi ignifuge, spaţiu de depozitare, scaun şi cuier. Este obligatoriu ca fiecare celulă să aibă şi o baie separată, lipită de cameră, care să conţină wc, dus, chiuveta, oglindă, săpun şi hârtie igienică.

O astfel închisoare, cu o capacitate de o mie de locuri, ar urma să fie construită în localitatea Berceni din judeţul Prahova. Alte 900 de locuri pentru deţinuţi ar trebui să apară în localitatea Unguriu, din judeţul Vrancea.

Luăm bani împrumut şi pentru două şcoli de pregătire a personalului din închisori, una dintre ele în Pantelimon. Povestea acestor ruine implica şi investiţii de milioane de euro. Construcţiile au început în 2004 şi aici ar trebui să fie pe rând, arestul DNA şi o închisoare cu 400 de locuri. Acum au apărut planuri noi. Reprezentanţii ANP, spun că până în 2024 aici o fie gata un centru de pregătire a personalului din penitenciare.

Toate acestea fac parte din calendarul Ministerului Justiţiei pentru reducerea supra-aglomerarii din închisori. O altă măsură pusă în practică a fost eliberarea înainte de termen a mii de deţinuţi în ultimul an.

Sorin Dumitraşcu, Federaţia Sindicatelor din Penitenciare: “Sunt peste 9 mii de deţinuţi care au beneficiat de recursul compensatoriu. Avem incidente grave şi vor fi din ce în ce mai multe. Constatăm doar că s-au întors deja peste 4500 dintre cei care au plecat.”

Cele patru proiecte au termen de finalizare anul 2024.

sursa www.stirileprotv.ro

Related posts

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului sărbătorită on-line de Școala Specială Pașcani

Iulia Huțanu

Lege revizuită, ajutorul social în pericol: Pașcaniul are 151 de asistați sociali. Edilii din comune, care au putut, i-au trimis la muncă

Oana Cordoneanu

Jale la o mare fabrică din Iaşi! Vor fi concediați 80% din angajați, până luna viitoare

Redacția
Încarcă...