RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Groapa comuna cu sute de morti, descoperita in spatele spitalului din Harlau

Un fapt istoric groaznic, petrecut acum aproape 100 de ani langa Iasi, a iesit acum cateva zile la iveala! Totul are in prim-plan moartea fulgeratoare a sute de soldati romani care au luptat in Primul Razboi Mondial. Descoperirea macabra a fost facuta chiar in centrul orasului Harlau.

Pe un teren de cateva sute metri de patrati, situat in spatele spitalului din localitate (constructia acestuia a fost începuta în anul 1854, fiind terminata în 1858, devenit monument istoric – n.r.), a fost identificata imensa groapa comuna unde, intre 1916 si 1917, au murit soldati romani, din Divizia 13 Infanterie.

“Erau aruncati in gropi si peste ei era turnat var”

  

De mai bine de patru ani, colonelul in rezerva Dumitru Miron a dus un razboi tacit si zgomotos cu autoritatile, dar si cu sistemul birocratic din Romania. Toate acestea, pentru a demonstra faptul ca, in spatele spitalului harlauan, se afla osemintele a sute de soldati. De-a lungul timpului, locul a devenit un banal teren viran, plin de vegetatie unde localnicii arunca deseuri menajere sau fecale. Doar o cruce stinghera din lemn tradeaza faptul ca aici au murit eroii neamului. Fostul cadru militar, si el infanterist, evoca intregul fapt istoric petrecut cu zeci de ani in urma. “Din Ardeal, in noiembrie 1916, a fost adusa in refacere la Harlau, Divizia 13 Infanterie – Ploiesti, cu cele patru regimente… Acum, sa va spun de ce a murit atata lume in aceste locuri. Aici in oras au murit 600 de soldati, la Maxut tot 600, iar la Deleni 700. Acestia au murit din cauza febrei recurente si a tifosului exantematic. Am date ca, intr-o zi de varf, pe aceste meleaguri mureau si cate 100 de oameni. Ei erau bagati in bordeie adanci, pe timpul iernii, atunci la 21 noiembrie… Erau nespalati, iar pe cei bolnavi ii aduceau la spital, dar nu sa-i trateze, pentru ca nu aveau cu ce, ci ca sa moara. Iar cei care intrau, ieseau doar cu picioarele inainte. Vorbim de gropi comune, unde cadavrele erau aruncate si peste ei era turnat var. Toti cei care au murit au si fost inmormantati pe dealul din spatele spitalului din oras! Eu am actul original de la 1923, al Prefecturii de la acea vreme, care atesta moartea a peste 2.000 de soldati in aceasta zona…”, povesteste Miron.

cititi aici pe www.bzi.ro articolul complet

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Concediul de odihnă: Vedeţi aici când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat în 2022

Redacția

Mama și copiii prinși la furat porumb

Oana Cordoneanu

Mâine începe Festivalul Afterhills: 101 trupe şi artişti vor cânta pe patru scene

Redacția
Încarcă...