RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Greaua moștenire a economiei planificate (i)

În 1991, produsul național brut al României a scăzut la 25,6% din valoarea sa din 1989, care era deja foarte modestă în comparație nu numai cu țările capitaliste dezvoltate, ci și cu majoritatea statelor socialiste din Europa Central-Răsăriteană și Sud-Estică. Această profundă recesiune economică a continuat în următoarele decenii, un oarecare reviriment producându-se abia după aderarea României la structurile euro-atlantice (NATO-2004; UE-2007).

Silviu Cerna Foto: Arhiva personala

Prăbușirea economiei a fost determinată de dezorganizarea aparatului de conducere și de producție comunist și de ezitările autorităților „emanate din revoluție” de a face reformele necesare pentru transformarea economiei planificate în economie de piață. Cea mai afectată a fost industria prelucrătoare, a cărei producție s-a redus drastic în primii ani de după 1989. Deschiderea granițelor a făcut ca sectoare întregi ale economiei României să nu reziste concurenței. Populația nu a mai fost nevoită să cumpere exclusiv produse românești, de slabă calitate și ale căror prețuri au crescut brusc după liberalizarea lor, ci au putut să achiziționeze bunuri occidentale la care visau de mult timp. Pe de altă parte, produsele românești, care nu au stârnit niciodată prea mare interes din partea cumpărătorilor străini, au devenit pur și simplu nevandabile din cauza calității slabe și a creșterii prețurilor lor în lei.

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

[P] Magazinele RESPECT, un proiect marca Horia Constantinescu. „Oamenii au nevoie de protecție, le-o voi oferi din prima zi a mandatului meu!”

Redacția

BBC: Cum au reacționat femeile republicane la verdictul lui Trump

Redacția

Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară venea vânătă la spectacole: „Nu este niciun accident, mi-a spus că soțul ei, Codrin Nicoară, este foarte violent”

Redacția
Încarcă...