RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Gradinita si cabinete medicale debransate de la apa pentru o datorie infima

Situatie incredibila in Iasi, acolo unde cladirea in care functioneaza o gradinita generala, mai multe cabinete medicale si o biblioteca a fost debransata de la reteaua de apa.  

Zeci de copii, medicii si pacientii au ramas fara cea mai importanta utilitate publica, dintr-un motiv cat se poate de uimitor – o banala datorie de 30 lei. Disperati, oamenii cara galeti cu apa de la distanta, ca sa-si poata continua activitatea. Cladirea in care functioneaza gradinita si cabinetele medicale aparitin Primariei Tutora, iar reprezentantii institutiei nu au fost informati ca urmeaza sa fie debransati de ApaVital  

O intreaga comunitate a ramas de-a dreptul socata dupa ce imobilul in care functioneaza o gradinita generala, cabinetul medicului de familie, cabinetul stomatologic, farmacia si biblioteca comunei a fost debransat de la reteaua de apa potabila pentru o datorie de, atentie, 30 de lei! Se intampla in comuna Tutora din judetul Iasi, acolo unde peste 60 de copii vin zilnic la Gradinita cu Program Normal, iar bolnavii din comuna se trateaza la cabinetele medicale din incinta cladirii ce apartine Primariei Tutora.

  

In cursul zilei de 7 martie, la orele diminetii, doi reprezentanti ai ApaVital au mers direct la caminul contorului de bransament al cladirii, au luat apometrul si au pussigiliu pe instalatie, fara sa dea prea multe explicatii. “Am ajuns aici cand ei deja scoteau contorul si puneau sigiliul. I-am intrebat ce s-a intamplat, de ce se intrerupe apa, pentru ca eu stiam ca nu sunt datorii. I-am intrebat ce suma trebuie platita, iar ei au spus ca poate sa fie si 5 bani, ei tot debranseaza. Nu au dat explicatii, pur si simplu au luat apometrul si au plecat. Dar aici sunt atatia oameni care au nevoie de apa, sunt copiii de la gradinita, cabinetele medicale, se vede ca scrie mare pe cladire, dar pe ei nu i-a interesat”, a povestit instalatorul Pirmariei Tutora. 

De ce au fost debransate institutiile pentru o datorie de 30 lei?

Contractul de furnizare pentru cladirea respectiva a fost semnat prin cabinetul medicului de familie din comuna si ApaVital, fiind alimentata intreaga cladire. Primarul comunei acuza faptul ca operatorul de apa-canalizare nu a facut nicio informare catre Primaria Tutora pentru a evita aceasta situatie si este scandalizat de aceste demersuri facute in conditii suspecte. “Este inadmisibil ce s-a intamplat, pentru ca in aceasta cladire functioneaza gradinita unde sunt inscrisi peste 60 de copii, cabinetul medicului de familie, cel de stomatologie, farmacia si biblioteca din comuna. Intreaga cladire, care apartine Primariei Tutora, a fost debransata pentru datorii de 30 de lei, iar pe noi nu ne-a anuntat absolut nimeni, nu am primit nicio adresa sau notificare la Primarie in acest sens. Au profitat de faptul ca acest contor de bransament este trecut pe numele medicului care isi desfasoara activitatea aici, desi se foloseste toata cladirea de apa. Noi tot timpul incercam sa platim facturile la timp, iar daca eram informati, evitam sa se intample asta, mai ales ca este vorba despre o suma atat de mica. Nu cred ca s-a facut pur si simplu cerere de la operatorul de apa sa vina sa ne debranseze, mai ales ca sunt lucruri care se intampla chiar acum, inainte de campania electorala. Aici este vorba despre oameni, despre copii lasati fara apa. Parca suntem in salbaticie, numai in Romania se poate intampla asa ceva”, a spus Costica Sacaleanu, primarul comunei Tutora. 

Ce spun reprezentantii ApaVital despre intreruperea apei

Oficialii operatorului de apa-canalizare au precizat ca exista un program informatic care face ordinele de intrerupere si nu se tine cont de consumatori. “ApaVital are incheiat contractul cu o persoana fizica, iar propunerea de inchidere a fost facuta dupa ce a fost emisa o notificare in acest sens, deci utilizatorul avea posibilitatea sa plateasca restantele sau putea face o solicitare pentru a face o plata esalonata. Disponibilitate din partea Apavital pentru a nu se ajunge la sistare exista, dar este necesara si o minima preocupare din partea utilizatorului. Trebuie sa se respecte obligatiile contractuale, utilizatorul are obligatia sa plateasca ceea ce a consumat, iar ApaVital are obligatia sa funizeze apa. Ordinele de intrerupere sunt emise automat de o aplicatie informatica care tine cont nu de suma, care poate fi mai mare sau mai mica, sau de categoria din care face parte, ci de vechimea debitului”, au declarat reprezentantii ApaVital Iasi. Acestia au mai adaugat faptul ca, conform legii, termenele de plata sunt de 15 zile pana la scadenta facturii, iar utilizatorul are la dispozitie inca 30 zile in care poate plati fara a i se calcula penalitati, iar inainte cu 5 zile de expirarea acestor termene se emite notificare pentru a se atrage atentia utilizatorului. Dupa aceste termene se emite ordin de inchidere si se programeaza intreruperea serviciilor.

Sursa: bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Au fost semnate contractele pentru tronsoanele Siret-Suceava şi Suceava-Paşcani ale autostrăzii A7

Redacția

ANM: Vreme călduroasă cu precipitaţii reduse, în prima lună de toamnă

Redacția

Șase locuințe ANL disponibile în Pașcani urmează să fie repartizate solicitanților

Ema Roman
Încarcă...