NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Grădina Botanică din Iaşi este gazda unei expoziţii de plante exotice

Gradina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi găzduiește o expoziţie de plante exotice, eveniment care prilejuieşte prezentarea unor colecţii reprezentative din cadrul Complexului de sere. Exemplare de azalee şi camelii vor fi expuse în amenajări peisagistice inspirate din grădinile asiatice.

Aceste colecţii cu o valoare horticolă remarcabilă vor fi accesibile publicului vizitator doar o perioadă limitată de timp, mai precis în lunile februarie-martie, atunci când înfloresc majoritatea speciilor şi soiurilor. Un element specific, cu mare valoare decorativă şi simbolică, apreciat în spaţiul asiatic este piatra, folosită pentru reprezentările apei, dar şi a munţilor. Estetica acestor spaţii este completată şi de specii decorative prin frunze precum Araucaria bidwillii – „Arborele maimuţelor”, Aucuba japonica – „Laur japonez”, Fatsia japonica, Nandina domestica – „Bambusul cerului” şi Pittosporum tobira.

Cu acest prilej va fi inaugurată o expoziţie permanentă cu specii şi hibrizi de plante carnivore, originare din Europa, America de Nord, Asia tropicală, Australia, din arhipelagul Indonezian şi din Madagascar. În dioramele amenajate cu muşchi de turbă şi ferigi sunt prezentate numeroase exemplare tericole şi epifite de plante carnivore cunoscute sau mai puţin cunoscute: „Roua cerului”, „Foaie grasă”, „Planta urcior”, „Cupa maimuţei”, „Capcana Zeiţei Venus” sau „Capcana de oţel”. Dioramele cu plante carnivore au fost realizate în cadrul proiectului intitulat „Diversificarea resurselor de germoplasmă colectate din medii de viaţă extreme pentru educaţie ecologică în Grădina Botanică din Iaşi”.

De asemenea, un element de noutate al acestei ediţii este reprezentat de pereţii vegetali sau grădinile verticale. Această abordare reprezintă o modalitate modernă de utilizare a plantelor ornamentale în spaţiile de locuit sau de birou sub forma unor panouri modulare vegetale. Compoziţiile prezentate în cadrul expoziţiei sunt aranjate după modele inspirate de ferestrele japoneze, care se disting prin unicitate, personalitate, eleganţă şi stil. Aceste aranjamente vegetale sunt realizate din mii de exemplare, obţinute din specii perene gazonante originare din Asia, America de Sud sau Africa şi cultivate în Complexul de sere.

  

Tot în această perioadă vor fi expuse lucrări de artă vizuală sub genericul „Inima”, eveniment ajuns la cea de a noua ediţie. Tema expoziţiei este „Bucurie-exuberanţă”, iar pe simeze, alături de lucrările Ionelei Mihuleac vor fi expuse lucrările a două artiste din Irlanda şi Iran şi a unui număr de 40 de artişti din Iaşi sau din alte oraşe din ţară.

sursa www.ziarulevenimentul.ro

 

 

Advertisements

Related posts

Un copil de 10 ani aflat în moarte cerebrală i-a salvat viața unui adolescent

Redacția

Bucuria amară a unui succes: „Salariul în învăţământ este ruşinos!“

Redacția

Cum va fi vremea în această săptămână la Iași

Redacția
Încarcă...