NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Ghid pentru persoanele cu diabet, în contextul pandemiei

Într-un ghid realizat în sprijinul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat sunt explicate pe înţelesul pacienţilor cele mai importante aspecte pe care aceştia trebuie să le aibă în vedere în perioada pandemiei cu coronavirus. Una dintre problemele cu care se confruntă pacienţii este că asociază contractarea virusului cu decesul, auzind tot mai des de astfel cazuri, indiferent de vârsta pe care o au victimele. 

Specialiştii susţin că, dacă o persoană cu diabet intră în contact cu virusul, nu înseamnă că infecţia este iremediabilă, şansele de supravieţuire depind de la persoană la persoană, iar în cazul celor cu diabet este indicat să îşi urmeze tratamentul în continuare şi să aibă grijă la valorile glicemiei. De asemenea, deşi nu sunt date care să arate că infectarea este mai frecventă la persoanele cu diabet, evoluţia bolii în rândul lor poate fi mai severă. „În general orice boală acută apărută la o persoană cu diabet, incluzând aici şi infecţiile, poate determina dezechilibru glicemic, cu apariţia hiperglicemiilor, sau chiar şi a hipoglicemiilor.

Riscul este cu atât mai mare dacă există şi complicaţii ale diabetului: boli cardiace sau renale. De aceea, este foarte important controlul glicemic. În plus, vârsta înaintată şi un sistem imunitar deficitar pot contribui la o evoluţie severă a COVID-19“, precizează specialiştii. O altă temere a bolnavilor este cea legată de alimentaţia corespunzătoare, mai ales având în vedere că, în această perioadă, activitatea fizică este cu mult redusă. Specialiştii recomandă diabeticilor ca în meniul zilnic să existe produse vegetale, zarzavaturi, legume în stare naturală sau gătite minimal, câteva fructe, cereale integrale şi iaurt. În cantităţi moderate se pot consuma brânzeturi slabe, peşte, ouă şi carne slabă.

Specialiştii mai recomandă ca în această perioadă pacienţii să păstreze legătura atât cu medicul de familie, dar şi cu medicul diabetolog, însă pe cât posibil, prin telefon sau alte mijloace de comunicare ce nu implică prezenţa fizică. Ghidul pentru pacienţi este realizat de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Asociaţia Română de Educaţie în Diabet, Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, Asociaţia de Pediatrie, Societatea de Neuropatie Diabetică Neurodiab şi Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0. 

  

ZIARUL DE IASI

Advertisements

Related posts

Acuzații grave! Consilierul lui Nelu Tătaru a blocat donarea de plasmă și a girat ilegalități! Iașiul poate rămâne fără echipament de plasmafereză din luna ianuarie 2021

Redacția

Un nou apel pentru a dona sânge: operaţii amânate din cauza crizei

Redacția

Prima tranşă de vaccin antigripal a fost distribuită. Restul dozelor vor fi aduse la jumătatea lunii octombrie şi în noiembrie

Redacția
Încarcă...