NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Ghid cu informaţii despre vaccinare pentru bolnavii cronici

A fost lansat „Ghidul de informare pentru pacienţii cu boli cronice (copii şi adulţi)“, realizat sub coordonarea medicului ieşean Doina Azoicăi, profesor universitar şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologice, în colaborare cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). Ghidul va conţine informaţii despre vaccinuri şi vaccinare, despre traseul unui vaccin de la cercetare la producţia efectivă, recomandări şi contraindicaţii.

Vor fi prezentate în cadrul său şi categoriile de pacienţi care au nevoie de vaccinare, care sunt opţiunile de vaccin pentru fiecare categorie, iar un capitol va fi dedicat vaccinării pentru pacienţii cronici în cazul călătoriilor. „Acest ghid îşi propune să informeze diversele categorii de pacienţi (copii sau adulţi) asupra posibilităţilor de protecţie prin vaccinare, dar decizia este asumată împreună cu medicul curant şi cu cel care realizează vaccinarea, după o estimare clinică a riscurilor şi beneficiilor acestei măsuri de prevenţie specifice“, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii de Epidemiologie. Pentru început, materialul va fi tipărit într-un tiraj de 5.000 de exemplare şi va ajunge în spitalele care tratează pacienţi cu afecţiuni cronice prin intermediul asociaţiilor de pacienţi.

Ghidul de informare pentru pacienţi cu boli cronice face parte din proiectul „Iniţiativă pentru viitor“, derulat de COPAC pe tema vaccinării. „Vaccinarea este cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirilor. Numărul vaccinurilor şi a bolilor pe care acestea le previn creşte de la an la an. Vaccinarea este un proces pe durata întregii vieţi, iar pacienţii cronici constituie o categorie vulnerabilă, care are mare nevoie de protecţie prin vaccinare“, a precizat Radu Gănescu, preşedintele COPAC. Acesta a precizat şi că este nevoie ca vaccinurile să fie compensate în rândul pacienţilor cronici, pe lângă tratamentele existente. 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Consiliul Județean sprijină activitatea SMURD

Marius Parteni

Un contabil, ridicat de Poliție din casă, după ce și-ar fi ucis soția, fostă învățătoare! Crima care a șocat o întreagă comunitate din județ

Redacția

Pacienții de la Oncologie, monitorizați medical în timp real

Redacția
Încarcă...