NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Gerul pune stăpânire pe România. Cum să evităm hipotermia, cum se tratează


  

Urmează câteva zile cu ger, până la -20 grade: ANM a făcut luni anunţul! În aceste condiţii poate apărea hipotermia, inclusiv în locuinţe neîncălzite – cum să o evităm, cum se tratează!

 ” …vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor. În sudul, estul şi centrul ţării vor fi temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger, cu minime de -15….-10 grade, iar izolat în Muntenia, Oltenia şi sud-estul Transilvaniei se vor înregistra valori termice în jurul a -20 grade”, a transmis ANM.

Ministerul Sănătăţii recomandă persoanelor vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările în aer liber și expunerea la frig, caci poate aparea hipotermia. Copiii sunt deosebit de vulnerabili: nu trebuie „uitaţi” în maşinile parcate, trebuie evitat transportul lor pe distanțe lungi în maşini în care nu funcţionează încălzirea. În cazul tuturor, tineri ori bătrâni, trebuie evitată expunerea prelungită la frig a mâinilor și picioarelor, pentru a le feri de degerături.

Este nevoie sa consumati, pentru a trece cu bine peste această perioadă, alimente bogate în proteine, fructe şi legume, trebuie însă evitate bauturile alcoolice!

Nu folosiţi, pentru încălzit, în locuinţe, instalațiile improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Hipotermia: cum se acorda primul ajutor

Hipotermia apare când corpul uman se răceste şi pierde căldura într-o mai mare măsură faţă de capacitatea lui de a o sintetiza. Temperatura normală a corpului uman este între 36,4 grade Celsius şi 37 grade Celsius.

Hipotermia poate apărea şi în spaţiile de locuit, în special în cazul copiilor, adulţilor bolnavi sau vârstnici care nu sunt îmbrăcaţi corespunzător.

Hipotermia este o urgenţă medicală si poate duce rapid la pierderea cunoştienţei şi deces, dacă pierderea de căldura continuă. Este foarte important cunoaşterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. Cand frisoanele devin violente sau dacă persoana în cauză nu mai este capabila să răspundă la întrebări, este probabil vorba despre hipotermie şi trebuie începută încălzirea cât mai rapid posibil, folosind paturi calde, încălzitoare şi sticle cu apă fierbinte.

Hipotermia moderată sau severă este tratată, de preferat, in spital. Se administrează, intravenos, fluide calde, oxigen cald şi alte tratamente pentru a ridica temperatura corporală.

 sursa www.oradeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Bărbatul din Pașcani infestat cu West Nile a decedat

Redacția

Nu mai aruncaţi seminţele de pepene! Iată cât de sănătoase sunt

Redacția

Crește numărul cazurilor noi de COVID-19. Cele mai multe infectări din ultima lună

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site