RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceriSocial

Germania testează săptămâna de lucru de patru zile

Germania vrea să testeze săptămâna de lucru de patru zile, deși economia sa nu merge bine, ceea ce creează nemulțumire în rândul patronatelor.

În căutarea unui echilibru între nevoia de mână de lucru şi competitivitate, Germania se gândeşte să introducă şi ea săptămâna de lucru de 4 zile, o idee care a fost deja studiată în alte ţări europene şi testată de unele companii, transmite AFP.

Subiectul apare însă pe agenda primei economii europene tocmai într-un moment în care se prefigurează spectrul unei recesiuni, ceea ce face patronatul nervos. Alţii văd însă în această criză ocazia unor transformări radicale.

Pentru Maximilian Hermann, weekendul începe vinerea când îşi pune casca pentru a face un tur cu motocicleta prin Alpii bavarezi. La fel ca şi colegii săi, acest manager de proiect în vârstă de 29 de ani a făcut trecerea la săptămâna de lucru de patru zile la începutul anului. Angajatorul său, firma KlimaShop, care se ocupă cu instalarea de pompe de căldura şi sisteme de aer condiţionat la Augsburg, sudul Germaniei, este una din companiile care la începutul anului a decis să treacă la săptămâna de lucru de patru zile şi un total de 38 de ore lucrate, în loc de 40 de ore împărţite de-a lungul a cinci zile. Altfel spus, fiecare din cei 30 de angajaţi ai firmei KlimaShop lucrează în fiecare zi cu o oră şi jumătate mai mult dar au o zi liberă suplimentară în fiecare săptămână, cu acelaşi salariu.

  

În cursul negocierilor salariale anuale pentru lucrătorii din industria siderurgică, care vor începe la mijlocul lunii noiembrie, puternicul sindicat IG Metall intenţionează să solicite introducerea săptămânii de lucru de patru zile, via o reducere a programului de lucru săptămânal, de la 35 până la 32 de ore, la acelaşi salariu.

Firma de consultanţă în management Intraprenoer va pilota primul mare test vizând săptămâna de lucru de patru zile în Germania, împreună cu organizaţia 4 Day Week Global, care a realizat deja studii similare în alte ţări dezvoltate, în special în Marea Britanie.

sursa: adevarul

https://telem.ro/germania-testeaza-saptamana-de-lucru-de-patru-zile/

Related posts

Strat de zăpadă de 82 de centimetri la Vârful Omu. Ninge în mai multe zone

Redacția

Recrutare de personal pentru o fabrică de cablaje din Arad

Ema Roman

Lista locurilor de muncă bine plătite din UE prin EURES

Redacția
Încarcă...