RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Internațional

Germania și Anglia cer punerea în libertate a lui Navalnîi: Rusia să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a cerut luni Rusiei să-l elibereze imediat pe opozantul Aleksei Navalnîi, arestat duminică la sosirea sa la Moscova. Și Londra a cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Navalnîi. Ministrul de externe englez a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică.

Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Deşi ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, scrie AFP, citată de Agerpres.

“Aleksei Navalnîi a luat decizia conştientă de a reveni în Rusia pe care el o consideră patria sa personală şi politică” şi arestarea sa de către autorităţile ruse ”este total de neînţeles”, potrivit lui Maas.

Recunoscând că Rusia este legată prin propria sa Constituţie şi prin obligaţiile internaţionale cu privire la statul de drept şi protecţia drepturilor civile, şeful diplomaţiei germane a adăugat: ”Evident, aceste principii trebuie de asemenea aplicate şi lui Aleksei Navalnîi, care ar trebui să fie pus în libertate imediat”, mai scrie sursa citată. Maas a solicitat o anchetă aprofundată asupra otrăvirii lui Navalnîi şi aducerea autorilor în faţa justiţiei.

  

La rândul său, Londra a cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi şi a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică.

”Este îngrozitor că Aleksei Navalnîi, victima unei infracţiuni vrednice de dispreţ, a fost arestat de autorităţile ruse. El trebuie să fie eliberat imediat. În loc să îl persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică pe teritoriul rus”, a afirmat ministrul de externe britanic Dominic Raab.

Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, s-a simţit rău pe 20 august în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin, după lungi dispute între susţinătorii săi şi medicii ruşi.

La începutul lunii octombrie 2020, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat că în organismul disidentului rus Aleksei Navalnîi a fost găsită o substanţă de tip Noviciok. Laboratoare de specialitate din Germania, Franţa şi Suedia stabiliseră deja că principalul opozant al Kremlinului a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produşi de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

digi24

Related posts

VIDEO | Ucraina: Barajul hidrocentralei Kahovka a fost distrus. Peste 16.000 de oameni sunt în pericol / Nu există un pericol iminent la Zaporojie

Redacția

Finanțistul Lord Jacob Rothschild, renumit pentru filantropia în domeniul artistic, a murit la vârsta de 87 de ani

Redacția

O britanică și-a găsit telefonul mobil în România, după ce i-a fost furat la un târg de Crăciun din Birmingham

Redacția
Încarcă...