RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

GCS: Teoriile conspirației îi fac pe români să creadă că nu există pericolul Covid. CNA a emis o recomandare pentru a stopa fenomenul

După creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a cerut CNA să recomande posturilor de radio și tv să nu promoveze teoriile conspirației care îi încurajează pe oameni să nu creează în existența virusului. 

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seară, la Digi24, că mulți români au fost păcăliți că noul coronavirus nu există sau că pericolul este mai mic decât în realitate și că răspunzători de acest lucru sunt politicieni, dar și lideri de opinie.

”Sunt vehiculate teze care fie neagă existența virusului sau pericolul infectării, fie îl minimalizează, enunțându-se idei precum aceea că noul coronavirus nu ar fi altceva decât o simplă gripă, că măsurile de protecție și prevenție sunt exagerate la nivel național/mondial sau că informațiile oficiale referitoare la numărul persoanelor infectate nu ar fi reale sau ar fi voit distorsionate”, se arată în scrisoarea adresată de GCS către conducerea CNA. 

Guvernul subliniază că nu dorește să fie îngrădită libertatea de exprimare și dreptul la opinie, dar arată că au devenit „periculoase” „o serie de abordări ale mass-media audio-vizuale care împrumută narative disuasive ostile interesului public, folosite în campanii de dezinformare promovate prin intermediul unor publicații on-line, fără identitate asumată”

  

”În locul fake-news-urilor evidente, promovate în perioada stării de urgență și care au putut fi ușor identificate, inclusiv de către persoane care nu sunt de specialitate, ca fiind informații incorecte sau false, observăm faptul că în ultima perioadă se recurge la o abordare mult mai subtilă, prin construcții narative elaborate și cu un grad ridicat de complexitate, care au toate șansele să determine atitudini și comportamente sociale nejustificate în rândul populației.

Aceste atitudini și comportamente sociale nejustificate pot avea o contribuție majoră la creșterea numărului de infectări, prin nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, conducând în cele din urmă la punerea în pericol a sănătății populației în ansamblul său.

Astfel, în cadrul unor emisiuni și dezbateri televizate sunt transmise mesaje care nu sunt prezentate ca fiind opinii personale, ci ca fiind adevăruri de necontestat. De asemenea, sunt transmise public de diferite entități alte cifre decât cele oficiale, cu scopul de a contesta raportările oficiale, fără a fi citate sursele din care au fost obținute respectivele cifre. Deși este clar că “cifrele paralele” nu au nicio legătură cu realitatea, motiv pentru care nici nu sunt prezentate sursele din care sunt extrase, totuși sunt difuzate în același registru de informare a opiniei publice. Această abordare are rolul de a discredita în rândul cetățenilor măsurile de siguranță sanitară și necesitatea respectării acestora”, susține Grupul de Comunicare Strategică. 

Ce spune CNA

CNA a emis în urma solicitării guvernului o recomandare către posturile de radio și tv  să „contracareze teoriile conspirației care pot pune în pericol sănătatea umană și prejudiciază coeziunea socială”

CONSILIUL NAȚIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
INSTRUCȚIUNEA nr. 4 din 25.06.2020 privind asigurarea informării corecte în subiectul noului coronavirus (COVID-19)

Având în vedere dubla calitate a Consiliului Național al Audiovizualului, de garant al interesului public și de autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor de programe audiovizuale, având în vedere eforturile comune ale instituțiilor Uniunii Europene și ale statelor membre a de combate informațiile false publicate și distribuite în mediul online, „printr-o colaborare îndeaproape cu platformele online, încurajându-le să promoveze surse oficiale, să reducă vizibilitatea conținutului care se dovedește a fi fals sau înșelător și să elimine conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor” — situația discursurilor de dezinformare privind coronavirusul este analizată, publicată și actualizată de Grupul operativ EastStratcom al Serviciului European de Acțiune Externă pe site-ul web EUvsDisinfo, întrucât publicul are dreptul să aibă acces la surse sigure de informații, actuale și fundamentate, privind COVID-19, având în vedere rolul fundamental al mediei audiovizuale ca serviciu esențial care le oferă cetățenilor informații fiabile, verificate din punctul de vedere al faptelor, contribuind astfel la salvarea de vieți, urmare a solicitării Grupului de Comunicare Strategică referitoare la organizarea cu responsabilitate a emisiunilor de dezbatere care fac referire Ia subiectul noului coronavirus (COVID-19), de a nu încuraja transmiterea de declarații nefundamentate științific ori a căror sursă nu există în realitate și de a ține cont că opiniile pe care le creditează public conduc la comportamente sociale, având în vedere dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare și art. 64, 65, 66 și 73 din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 17 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare,
Consiliul Național al Audiovizualului adoptă următoarea:
INSTRUCȚIUNE
Art. 1 — (l) Consiliul Național al Audiovizualului solicită furnizorilor de servicii media audiovizuale, ca în cadrul emisiunilor informative și de dezbatere în care se abordează subiectul COVID-19, să asigure respectarea obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului, respectiv:
a) rigoare și acuratețe în prezentarea și dezbaterea subiectului COVID-19, evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie;
b) difuzarea de informații preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare; verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul COVID-19;
c) respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții speciale fiecărui mesąj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor.
(2) Consiliul apreciază contribuția presei audiovizuale Ia combaterea pandemiei și solicită intensificarea măsurilor redacționale și editoriale ale radiodifuzorilor, în scopul de a: promova informațiile din surse bine documentate; consolida capacitatea cetățenilor de a recunoaște și de a reacționa Ia cazurile de dezinformare; comportamentele ilegale trebuie semnalate autorităților competente; asigura o dezbatere democratică, axată pe sfaturile oferite de profesioniștii din domeniul sănătății; contracara teoriile conspirației care pot pune în pericol sănătatea umană și prejudiciază coeziunea socială; respinge orice discurs ilegal de incitare Ia ură, cum ar fi susținerea că un anumit grup etnic sau religios este responsabil de răspândirea COVID-19.
Art. 2 — În scopul punerii în aplicare a dispozițiilor art. 1, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a lua măsurile redacționale și editoriale necesare, astfel încât să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Decizia C.N.A. nr. 220/201 1 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare, în special dispozițiile prevăzute la art. 64, 65, 66 și 73. 

DIGI24

Related posts

UE: Ideea unui plan de relansare la nivel comunitar ar putea fi folosită din nou

Redacția

Digi24: De ce fug oamenii din partidul lui Simion: Tentative de răpire sau de omor, înregistrări ascunse. AUR: Complici, tăinuitori și delatori

Redacția

Maia Sandu: „Vrem să cumpăram gaze din România. Republica Moldova are nevoie de soluţii”

Redacția
Încarcă...