RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Gazul ilariant va fi folosit în Iaşi pentru a reduce durerile naşterilor naturale

La Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi, viitoarele mame vor putea naşte zâmbind pentru că de curând a fost reintrodus gazul ilariant pe post de ajutor împotriva durerii.

  

Buteliile cu gaz, care au ajuns deja la unitatea medicală, au fost achiziţionate în baza unei sponsorizări a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu scopul de a încuraja naşterile natural, a căror număr a scăzut considerabil în ultima vreme. Medicii spun că gazul va acţiona exact ca un analgezic, care va calma durerile naşterii şi îi va induce mamei o stare de calm.

Acesta conţine protoxide de azot, în proporţie de 50%, adică gazul medicinal ilariant, precum şi 50% oxigen medicinal. „Buteliile au protoxid de azot, într-o proporţie care nu afectează nici starea mamei şi nici a fătului. Face doar o analgezie uşoară, permiţând mamei să suporte mai uşor travaliul. Odată ajunsă în sala de naştere, mamei i se va explica de către moaşă sau de către un alt membru al colectivului medical cum să îşi administreze gazul, în proporţie de cât are nevoie”, a precizat dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obsterică-ginecologie în cadrul maternităţii.

Gazul va fi într-o butelie, aşezată aproape de pacientă, iar prin intermediul unui furtun care are în capăt un fel de „mască” femeia poate inspira pentru a reduce durerile. Medicii spun că acesta nu va afecta capacitatea de mişcare a pacientei.

Sursă: www.adevărul.ro

Related posts

Ni se interzice și acest Paște? Medic: Sărbătoarea ar putea fi compromisă

Redacția

Strigătul disperat al lui Traian Băsescu: Nu mai ucideţi medici

Redacția

OMS: Este nevoie de cel puţin trei săptămâni pentru a cunoaşte mai bine varianta Omicron

Redacția
Încarcă...