RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Foștii șefi ai Spitalului de Urgență Suceava, urmăriţi penal pentru izbucnirea focarului de coronavirus

Fostul director general şi fostul director medical ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava sunt urmăriţi penal, alături de alţi doi suspecţi, pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor, a anunţat joi Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Spitalul a fost în centrul unui scandal după izbucnirea unui focar de Covid-19 în cadrul unității medicale.

Cei patru urmăriți sunt Vasile Rîmbu, fostul director general, Mircea Macovei, fostul director medical, Dorina Chirap, director de îngrijiri, și medicul Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor, potrivit Monitorul de Suceava.

“La data de 12 iunie 2020, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de patru suspecţi, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu (…), neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă (…) şi zădărnicirea combaterii bolilor (…). În perioada 17 – 18 iunie, celor patru persoane le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect”, se precizează într-un comunicat al PÎCCJ.

Acuzațiile procurorilor

În sarcina primilor doi suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că:

  

În perioada ianuarie 2020 – 25.03.2020, suspectul, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, şi-a încălcat obligaţiile legale prevăzute de art. 168 alin. 1 şi alin.2 din Legea nr. 95/2006 rep., respectiv de a organiza, conduce şi administra spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o  ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava.

CONTINUAREA PE DIGI24.RO

Related posts

Spitalele COVID din Iaşi se umplu unul după altul. A “căzut” şi CFR, se deschide Spitalul Militar

Redacția

Polițiștii din Pașcani vor să fie testați, pentru a fi liniștiți! Persoană suspectă de coronavirus, în rândul angajaților de la Evidența Populației

Marius Parteni

În sfârșit, a venit avizul de funcționare al Spitalului Mobil de la Lețcani

Redacția
Încarcă...