NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Focare de pestă porcină la Tătăruși, Hălăucești și Cristești

Noi focare de pestă porcină în localități din zona municipiului Pașcani. Acestea au fost identificate în gospodării din Tătăruși, Hălăucești și Cristești.  Conform prefectului județului Iași, Marian Grigoraș, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a luat măsurile necesare pentru ca virusul să nu ajungă în alte exploatații domestice. 

Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. 

Prefectul județului Iași a mai precizat că reprezentanții D.S.V.S.A. urmăresc pe teren aplicarea programelor de măsuri specifice în localitățile vizate și pe fondurile cinegetice din zonele afectate.

De asemenea, se fac controale cu reprezentanții poliției, pe arterele de circulație din județul Iași, în vederea depistării comerțului ilegal cu suine.

  

Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare. Specialiștii din cadrul D.S.V.S.A. Iași au spus că principalii vinovați de răspândirea pestei porcine africane și izbucnirea unor noi focare au fost oamenii care cresc porci în gospodării și nu respectă minimele măsuri privind răspândirea pestei porcine.

Advertisements

Related posts

Liber la distracție în Tătăruși: Diplome de excelență și elevi premiați în deschiderea evenimentului (Foto – Video)

Marius Parteni

Părintele Iustin Pârvu, ctitorul unui monument din Moțca dedicat eroilor căzuți pe front

Marius Parteni

Aproape trei milioane de lei pentru refacerea drumurilor din Motca

Redacția
Încarcă...