NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
SănătateȘtirea zilei

Focar de rabie în comuna Sirețel. Două persoane au ajuns la spital

La Centru Antirabic din cadrul  Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași  cadrele medicale au început profilaxia antirabică pentru 2 pacienți după ce bovina din bătătură a fost confirmată cu rabie. Animalul a fost mușcat de o vulpe. La nici 24 de ore de la rezultatul analizei de laborator care confirma suspiciunea medicului veterinar, pacienții s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva Iași pentru a urma pașii oblgatorii în această situație.  Focarul a fost localizat în localitatea Sirețel, iar contacții, din primele informații ar fi doar cei doi pacienți care deja s-au prezentat la centru.

Nu este primul caz de rabie înregistrat în județul Iași. Vă aducem aminte faptul că a fost descoperită rabie la o vacă din comuna Lespezi.  Reprezentanții DSVSA au explicat la acel moment faptul că în comună sunt mai multe vulpi.

Spitalul nostru este singurul centru autorizat din judeţul Iaşi pentru urmărirea şi instituirea profilaxiei antirabice. Chiar dacă focarele de rabie s-au diminuat ca număr de-a lungul timpului aceeasi atenție și necesitatea realizării profilaxiei antirabice se impune și în multe cazuri doar cu risc de îmbolnăvir iar  tratamentul constă cu mult peste valoarea decontării acestuia de către Casa de Asigurări. De aceea, înființarea unui program national special destinat acestei categorii de pacienți este un deziderat obligatoriu. Noi am propus acest aspect de aproape doi ani, însă, diligențele noastre au rămas fără răspuns. Cu toate acestea, în ciuda faptului că asigurarea tratamentului atârnă greu în economia spitalului, am făcut în așa fel încât toți pacienții să beneficieze de acesta!”, au explicat reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași.

În total, în 2022, au fost depistate trei focare de rabie. Primul s-a înregistrat la începutul lunii august, tot în momentul în care o bovină avea un  comportament ciudat. Animalul fusese mușcat de o vulpe. Al doilea caz a fost înregistrat pe raza municipiului Pașcani când a fost împușcată o vulpe care a fost confirmată cu rabie.

Advertisements
  

Al doilea focar ne-a fost adus la cunoștință prin membiri fondului de vânătoare de pe raza municipiului Pașcani. În cadrul operațiunii de vânătoare a fost împușcată o vulpe care a fost confirmată cu rabie. Contactul, vânător profesionist, a fost echipat corespunzător și nu a intrat în contact cu animalul bolnav.

Ce spun reprezentanții DSVSA despre focarul de rabie din Iași

Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași a dat primele declarații în contextul unui focar de rabie din Iași. Directorul punctează faptul că DSP a demarat deja o anchetă pentru depistare și că proprietarii bovinei sunt ținuți sub supraveghere.

Advertisements

”Oamenii care au intrat în contact, proprietarii bovinei, sunt ținuți sub observație. Suntem in timpul anchetei epidemiologice. Noi am anuntat DSP-ul și continuăm ancheta pentru depistarea, dacă este cazul, a persoanelor care au mai avut contact direct cu vulpea sau bovina. Se vor intensifica vânătorile pentru împușcarea vulpilor”, Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași

Reamintim că rabia, sau turbarea este o boală mortală dacă nu se realizează profilaxia la timp. De aceea, cetățenii să fie responsabili și să se prezinte în regim de urgență la centru antirabic în situații similare cu cel de astăzi sau ca urmare a unor plăgi mușcate. Medicul, ținând cont de informațiile pe care le primește, de localizarea plăgii, de proveniența animalului, stabilește pașii de urmat pentru ca pacientul să fie în siguranță și ferit de orice pericol.

bzi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Jurma: Delta e singura tulpina care a produs până acum decese între cei complet vaccinați

Redacția

Cronica unei nopţi de groază la două mari spitale. A murit fabrica de oxigen

Redacția

Un şofer din județul Iași a murit strivit de propriul autocar

Redacția
Încarcă...