NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Focar de pestă porcină la Ciohorăni. Acesta va fi închis în perioada următoare

Cazurile de pestă porcină africană (PPA) la mistreți sunt în creștere în județul Iași. În ultimele două săptămâni au fost descoperite patru noi cazuri de PPA. Potrivit prevederilor europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor. Medicii veterinari din Iași au luat măsurile necesare pentru a închide ultimele două focare de pestă porcină la porcii din gospodării, din comunele Ciohorăni și Todireni.

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași susțin că principalul factor al transmiterii virusului PPA sunt micii crescători din comunele din județ. Cele mai multe cazuri de PPA, din acest an, au fost găsite în gospodării. Localnicii au anunțat medicii veterinari când au găsit porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți și s-a stabilit, în urma analizelor de laborator, că au murit din cauza PPA. Specialiștii atrag atenția că cei prinși cu porci în portbagaj nu numai că riscă amenzi drastice, ci și confiscarea cărnii. Comerțul ilegal de porci s-a intensificat ca urmare a restricțiilor privind pesta porcină africană.

În anul 2021 s-au îmbolnăvit cu virusul un număr de 467 de porci mistreți și 396 au fost vânați. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsește și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

Advertisements

Related posts

Primul strat de covor asfaltic pe drumul Șcheia- Alexandru I. Cuza

Diana Marcu

Ziua Națională a României sărbătorită în comunele din zona Pașcaniului (FOTO)

Redacția

Școala din Vânători își va primi elevii, într-o locație nouă. Instituția va beneficia de un teren multifuncțional

Marius Parteni
Încarcă...