RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Florin Cîțu: Pensiile speciale vor dispărea odată cu reforma bazată pe contributivitate. Cu pensiile militare e o altă discuție

Premierul Florin Cîțu spune că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate, dar a subliniat că decizia în acest moment nu este la guvern, ci la Parlament.

„Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la Digi24.

„Vom umbla, prin Ministerul Muncii vom începe o reformă a legislaţiei, dar este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care au avut-o multe ţări dezvoltate, reducerea demografică. În 15 ani de zile, deficitul va creşte, iar cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie, între care voi fi şi şi eu.  Trebuie să gândim de astăzi un mod de a rezolva această problemă”, a explicat Cîţu.

Întrebat de mai multe ori când vor dispărea pensiile speciale, Florin Cîţu a dat același răspuns de fiecare dată: „Ele vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”.

  

Cum rămâne cu pensiile militarilor?

Întrebat și despre pensiile militarilor, premierul a spus că „acolo este altă discuție”, pentru că militarii au pensii de serviciu și există o anumită contributivitate. „Să știți că și ei plătesc contribuții, doar că este o lege separată și vom discuta în parte. Ele sunt separate de acest sistem”, a subliniat premierul.

În ceea ce privește chestiunea pensiilor speciale care sunt în plată, premiul a reamintit că este o dezbatere dacă este constituțional să ataci pensiile care sunt deja în plată. „Nu sunt un specialist, dar vom vedea ce vor spune specialiștii, înțeleg că sunt mai multe debateri în acest sens. Dar știm foarte bine că pensiile magistraților au fost atacate de trei ori la CCR și au câștigat, așa că…”, a adăugat Florin Cîțu. „Ideea este că dacă ai un sistem care trece pe contributivitate tot sistemul este altceva”, a mai spus Cîțu. Întrebat dacă este corect ca astăzi să plătim în fiecare lună o pensie de 78.600 de lei unui domn care a fost magistrat și militar, Florin Cîțu a răspuns: „E corect, nu e corect, au fost lucruri pe care le-au făcut politicienii 30 de ani de zile, multe dintre ele le vom corecta chiar și anul acesta”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a propus impozitarea cu 99% a diferenţei între indemnizaţia preşedintelui şi valoarea pensiei speciale. Premierul Cîţu a evitat să se pronunțe asupra propunerii colegului de coaliție, dar a dat de înțeles că este vorba mai mult de un demers politic. „Sunt mai multe variante. Când o să am o analiză, ne vom uita la variante. Eu nu vreau să stau să discut. Noi, politicienii, facem declaraţii politice de foarte multe ori. Doar sunt declaraţii politice. Nu ştiu. Poate domnul Hunor are o analiză în spate şi vreau să o văd. Nu am văzut-o şi nu pot să comentez aşa ceva. Dar eu vă spun că ceea ce vreau eu să fac şi se vede este strategia fiscal-bugetară. Eu nu fac declaraţii. Vă spun că strategia fiscal-bugetară arată clar că vom duce deficitul sub 3% în 2024. Este o strategie credibilă”, a punctat premierul.

digi24

Related posts

Guvernul va aloca 353 de milioane de lei bugetelor locale din 14 judeţe pentru despăgubiri în urma inundaţiilor

Redacția

Val de scumpiri în ianuarie: Energia electrică, transportul aerian şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult

Redacția

Cum afectează temperaturile de 14 grade în ianuarie anul agricol din 2023. Un specialist explică: „nu este încă grav, dar sunt riscuri mari”

Redacția
Încarcă...