NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceriIași

Firmele din județul Iași, din topul naţional al performanţei. 40 sunt pe primul loc, pe domeniul lor de activitate

Din judeţul Iaşi, 383 de firme au intrat în topul naţional, cu 33 mai multe decât anul trecut, iar dintre acestea, 40 s-au clasat pe primul loc la nivel naţional, pe domeniul de activitate în care funcţionează. În plus, 99 de firme ieşene s-au situat pe locurile 2 şi 3, iar 244 de firme din judeţul Iaşi ocupă locurile 4 – 10 la nivel naţional, după performanţele economice înregistrate în anul precedent.

“Însumat, reprezentarea Iaşului în Topul Naţional se traduce în 2,74 miliarde euro cifră de afaceri (aceste firme deţinând o pondere de 36,33% din cifra de afaceri totală la nivelul judeţului Iaşi), respectiv 30.550 salariaţi (27,96% din numărul total de salariaţi din societăţile comerciale locale)”, a subliniat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Dintre firmele ieşene care au intrat în topul naţional, cele mai multe sunt din Industrie (124) şi din sfera Serviciilor (118 firme). Comerţul ieşean este reprezentat la nivel naţional în topul performerilor de 68 de societăţi comerciale, domeniul IT şi cercetare-dezvoltare din Iaşi a generat 24 de companii de top, iar Agricultura, 21. În plus, în top au mai intrat 16 firme din domeniul Construcţii şi 12 din sfera Turismului şi Restaurantelor.

„Felicităm toate companiile care au performat în 2021 în condiţiile în care, după ce fuseseră impactate de efectele crizei sanitare, au intrat într-o furtună a costurilor de producţie, cu presiune enormă asupra competitivităţii. Apreciem în mod deosebit inteligenţa, creativitatea şi efortul antreprenorilor şi managerilor ieşeni care au propulsat aproape 400 de firme din judeţul Iaşi în Topul Naţional al Firmelor, un rezultat admirabil”, a apreciat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Advertisements
  

Aceeaşi metodologie în toată ţara

Pentru realizarea topurilor, Camerele de Comerţ şi Industrie din toate judeţele ţării au aplicat aceeaşi metodologie. Companiile din fiecare judeţ au fost structurate pe şapte domenii de activitate (IT & Cercetare-Dezvoltare, Industrie, Agricultură, Silvicultură, Pescuit; Construcţii, Servicii, Comerţ, Turism şi Restaurante). Iar în cadrul fiecărui domeniu de activitate, societăţile comerciale au fost împărţite după clasa de mărime (microîntreprinderi, cu până la 9 salariaţi şi cifră de afaceri de până la două milioane de euro; întreprinderi mici – cu 10 -49 de angajaţi şi cifră de afaceri netă sau active totale de până la 10 milioane euro; întreprinderi mijlocii – între 50 şi 249 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro; întreprinderi mari – cu 250 – 999 salariaţi şi întreprinderi foarte mari, care au peste 1000 de salariaţi)

Iar pentru clasificarea firmelor s-au avut în vedere mai mulţi indicatori, cum ar fi cifra de afaceri netă din anul precedent, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat. Pentru fiecare dintre aceşti indicatori s-a stabilit o pondere, iar apoi, din suma tuturor valorilor luate in calcul, a rezultat clasamentul.

Firmele grele ale Iaşului

Câteva dintre firmele care reprezintă Iaşul în topul naţional al economiei sunt Antibiotice, BorgWarner, Conex Distribution, Aeroportul Iaşi, Coriolan, Cotnari, Electra, Fermador, Iulius, Kosarom, Marcel, Fiterman Pharma, Focality, Polirom Packaging, Roton, Salubris, SCC Services, Sedcom Libris, Amazon Development Center, Arcadia, ArcelorMittal, Centric IT Solutions, Conduent Business Services, Ecolab, Editura Gama, Electroputere VFU Paşcani, Exonia, Capra Noastră.

Advertisements

Iar în ce îi priveşte pe liderii topului judeţean, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi se pregăteşte să îi premieze, într-o Gală, urmată de un Dineu al Laureaţilor, ce va avea loc pe 10 noiembrie. Tot atunci va avea loc şi lansarea oficială a Catalogului “Topul Firmelor”.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ludovic Orban: Vom crește pensiile cu cât putem în mod real

Redacția

Vezi ce firmă pășcăneană a semnat un contract de 90 milioane de euro cu Bosch

Răzvan Grecu

Ziua Naţională cu restricţii la Iași. Cinci discursuri și defilare militară a Gărzii de Onoare

Redacția
Încarcă...