Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ) a început demersurile pentru stabilirea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul dual din anul şcolar 2017-2018.
Astfel, firmele şi companiile care doresc să realizeze parteneriate cu diferite şcoli pentru a pregăti sau specializa elevi pentru nevoile pieţei de muncă, pot face încă solicitări de şcolarizare în învăţământul dual până pe data de 13 ianuarie 2017. În ceea ce priveşte modalitatea în care operatorii economici pot realiza astfel de parteneriate, metodologia publicată pe site-ul ISJ Iaşi prevede o solicitare oficială către Centrul Naţional pentru Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic. „Operatorii economici pot solicita şcolarizarea în învăţământul dual la o anumită unitate de învăţământ, iar unităţile de învăţământ încheie contractele de parteneriat cu operatorii economici şi cu unitatea administrativ teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ şi le transmit mai apoi către ISJ“, a precizat prof. Claudia Tănase, inspector şcolar pentru discipline tehnice.
Menirea acestui program, conform Ordonanţei de urgenţă nr. 81/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, prevede că învăţământul dual este organizat la iniţiativa operatorilor economici, se realizează pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, operatorii sunt cei care asigură pregătirea practică, bursa la nivelul celei acordate de către stat, dar şi alte cheltuieli necesare pentru formarea elevului şi permit firmelor şi companiilor să se implice în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.
Astfel, acest program este util atât pentru operatorii economici, care pregătesc viitori angajaţi special pentru nevoile firmei, dar şi elevilor, cărora le cresc şansele să îşi găsească un loc de muncă după absolvire. Metodologia privind învăţământul dual, posibilităţile de accesare şi modele de cereri pot fi consultate pe site-ul oficial al ISJ Iaşi.
Sursa: ziaruldeiasi.ro