RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Firme pășcănene într-un top alături de alte firme din Iași cu cifre de afaceri de milioane de euro

Dupa cifra de afaceri, cea mai puternica societate ieseana este E.ON Moldova Distributie. Antibiotice SA ocupa, dupa ultimele cifre oficiale, a doua treapta a podiumului. Pe locul trei este Build Corp, firma de constructii din grupul controlat de Iulian Dascalu. Pe locul 4, ArcelorMittal Iasi, fosta Tepro, a inregistrat pierderi de 16% din cifra de afaceri, dar s-a aflat totusi in crestere fata de 2010.

“Suntem optimisti, dar mai aveam un pic si muream”, spune Constantin Comanescu, patronul Remat SA, firma care s-a clasat pe locul cinciCele mai mari cinci firme din judet au la un loc o cifra de afaceri de peste 1,83 miliarde de lei, o suma echivalenta cu 400 milioane de euro. Unii dintre marii contribuabili, asa cum sunt cunoscuti in mediul de afaceri local, nu au fost pe profit anul trecut si au inregistrat pierderi de zeci de milioane de lei. O parte dintre reprezentantii companiilor din topul mentionat s-au mandrit cu performantele inregistrate, in timp ce altii au refuzat sa faca orice comentariu.

  

Locul II pentru Antibiotice, dupa E.ON

E.ON Moldova Distributie SA a ocupat locul intii cu coronita la capitolul cifra de afaceri. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 636 milioane lei si un profit brut de 22 milioane. Contactati telefonic, reprezentantii furnizorului de energie nu au dorit sa ofere nicio informatie si s-au limitat la a spune doar ca cifrele sunt concludente.

Pe locul secund s-a clasat producatorul de medicamente Antibiotice SA. Compania a declarat o cifra de afaceri de 281,84 milioane lei si un profit de 26,39 milioane lei. „Aceasta performanta este rezultatul unui efort al intregii echipe manageriale precum si al tuturor angajatilor. Compania Antibiotice se dezvolta in baza unui amplu plan de afaceri care a fost pus in practica in doua etape: 2010-2012 si 2012-2016. Principalele repere au fost internationalizarea afacerii, analiza si adaptarea strategica a portofoliului, protejarea capitalului de lucru, gestionarea costurilor de operare si cresterea randamentului activitatii de exploatare si a activitatii financiare, adaptarea resursei umane la orientarea strategica, orientarea culturii organizationale spre inovare si performanta. Speram ca si in perspectiva, prin aplicarea planului strategic de dezvoltare, compania Antibiotice sa reprezinte principalul pol de crestere economica in zona de nord-est si cel mai mare producator roman de medicamente”, a declarat Ioan Nani, directorul general al SC Antibiotice SA.

ArcelorMittal, pierderi de 35 milioane lei

Build Corp, companie din domeniul constructiilor aflata in grupul de firme controlat de omul de afaceri Iulian Dascalu, s-a clasat, dupa cifra de afaceri pe locul trei in acest „Top 5″ realizat de „Ziarul de Iasi”. Potrivit bilantului contabil aferent anului 2011, firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 267 milioane lei si un profit brut de 5,3 milioane lei. Contactat telefonic, directorul general al companiei a fost rezervat in declaratii. „Nu sunt multe de spus”, a mentionat George Ivanescu, directorul General Build Corp, firma ce a participat la ridicarea centrelor Iulius Mall de-a lungul anilor si a complexului Palas.ArcelorMittal Tubular Products Iasi, forsa Tepro SA, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 218 milioane lei, dar o pierdere de 35 de milioane de lei. Compania s-a clasat pe locul patru in Top 5 cele mai mari firme din judetul Iasi, conducerea firmei sustinand ca piata de desfacere a produselor de profil a fost grav afectata de catre criza economica. „In anul 2011 volumul vanzarilor a crescut fata de anul anterior cu 17%. Cu toate acestea, piata tevilor si tuburilor inca sufera din cauza crizei economico -financiare declansata la sfarsitul anului 2008. Piata noastra s-a confruntat cu un proces de deteriorare din cauza scaderii cererii, dar si pe fondul recesiunii din sectorul constructiilor precum si incetinirii activitatii de inginerie mecanica. De asemenea, piata constructiilor, primul nostru obiectiv in vanzarea tevilor sudate, a fost la niveluri scazute in toata Europa. Peste toate acestea, volumul de importuri in Uniunea Europeana, respectiv in Romania, a reprezentat in ultimii ani un factor de deteriorare a pietei. La randul sau, cererea de pe piata interna a fost grav afectata de criza financiara si de amanarea unor proiecte. Toate aceste cauze au afectat volumul nostru de productie. In ciuda dificultatilor, ArcelorMittal Tubular Products Iasi face eforturi importante de adaptare la climatul economic actual”, a precizat Cristian Gradinaru, Chief Executive Officer ArcelorMittal Tubular Products Iasi.

Comanescu, locul cinci

Locul cinci a fost ocupat de catre una dintre firmele omului de Constantin Comanescu. Remat SA a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 277,24 milioane de lei si un profit de 7,5 milioane de lei. Comanescu a afirmat ca a fost destul de greu sa ajunga la aceasta performanta deoarece criza economica si-a spus cuvantul si anul trecut. „Felicit echipa mea. Suntem optimisti, dar mai aveam un pic si muream. Acest loc cinci ne costa enorm din cauza taxelor si impozitelor. Poate dupa alegeri, Guvernul o sa dea niste legi care sa ajute mediul economic. Trebuie facut ceva ca sa reusim sa ne pastram salaritii si sa nu fim nevoiti sa dam in continuare oamenii afara”, a declarat Comanescu.„Ziarul de Iasi” a solicitat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) un asa-numit „Top 20″ al celor mai mari firme din judet, dupa cifra de afaceri. Conform acestuia, pe locul sase s-a clasat compania DAS SRL. Printre cele mai mari companii din judetul Iasi in functie de cifra de afaceri se numara si Technosteel LBR SRL. Furnizorul de agent termic al Primariei, CET, SA s-a clasat pe locul opt. Pe locul 9 se afla IG Watteeuw Romania SRL, fosta BMT Iasi, firma cu capital belgian de pe bulevardul Chimiei, care produce lagare, angrenaje, cutii de viteza si elemente mecanice de transmisie. ApaVital SA a ocupat urmatorul loc, iar Constructii Feroviare Iasi se mandreste cu locul 11 in topul celor mai mari firme din Iasi dupa cifra de afaceri. Iasicon SA s-a clasat pe urmatorul loc pentru ca producatorul de vin local, Cotnari SA sa se situeze pe locul 13. Urmatoarea pe lista marilor contribuabili este compania Constructii Hidrotehnice SA, urmata de Pharma SA, producatorul de drojdie Rompak SRL de la Pascani si Te-Rox Prod SRL Pascani, producatorul de scaune de masini pentru copii. Conex Distrubution SA s-a clasat pe locul 18, Kosarom SA a ocupat penultimul loc, iar Top 20 cele mai mari firme din judetul Iasi se incheie cu Remar SA.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

30 de ani de trăit pe datorie. Cum au evoluat împrumuturile guvernului și populației în România, față de restul UE

Redacția

Medicii și asistentele continuă și în luna iunie să fie cei mai căutați candidați pentru joburile din străinătate

Redacția

Probleme la Remar Pașcani

Redacția
Încarcă...