NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Firmă din Heleșteni, condamnată pentru ilegalități cu fonduri europene! Reprezentanții societății au recunoscut totul la audieri

O firmă din Heleșteni a fost pedepsită de magistrați, după ce a fost acuzată de ilegalități cu fonduri europene. Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au emis sentința în ceea ce privește SC Agro Heleșteni SRL.

„Instanța admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între DNA Iași și inculpata SC Agro Heleșteni SRL. Condamnă inculpata la pedeapsa principală a amenzii penale în cuantum de 13.500 de lei. Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Ia act că prejudiciul material aferent campaniilor 2013 – în cuantum de 4.219,98 lei -, respectiv 2019 – în cuantum de 4.570,42 lei – a fost acoperit integral de către inculpată”, au subliniat ieri magistrații ieșeni.

Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

SC Agro Heleșteni SRL, acuzată de procurorii DNA Iași

Recent, reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au dispus trimiterea la instanță a 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Printre acestea se regăsea și acordul încheiat de procurorii anticorupție cu SC Agro Heleșteni SRL. De remarcat este faptul că cele 3 părți implicate în aceste dosare au recunoscut totul în fața procurorilor DNA.
De altfel, anchetatorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au și relatat că infracțiunile au fost comise în urmă cu aproximativ 6 ani.

  

„Infracțiunile menționate au fost comise în perioada în perioada 2013-2014. Acestea au constat în depunerea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL, ajutat de inculpatul Liviu Vasile Axinia, a mai multor documente care conțineau informații necorespunzătoare adevărului (tabelul centralizator al contractelor de arendă, diverse adeverințe etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate”, au afirmat procurorii anticorupție.

Ce au mai spus anchetatorii cu privire la banii europeni

Oamenii legii au adăugat că, prin aceste demersuri, s-a produs un prejudiciu în valoare de 8.790 de lei. Însă prejudiciul a fost achitat în totalitate de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL. Legat de acest caz, procurorii DNA au mai trimis la instanță alte 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției, care urmează a fi soluționate de judecătorii ieșeni.

Astfel, anchetatorii anticorupție au trimis la Tribunalul Iași acordul încheiat cu Benone Șofrac, la data faptei administrator al SC Agro Heleșteni SRL. Acesta este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Pe lângă administratorul firmei respective, și un funcționar din Primărie este acuzat de complicitate. Astfel, într-o altă cauză, Liviu Vasile Axinia, la data faptei inspector în cadrul Compartimentului Agricol al Primăriei Heleșteni, este acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

bzi

Advertisements

Related posts

Primăria Lespezi: Prezentarea strategiei de dezvoltare GAL „Siret Moldova”. Iată obiectivele!

Marius Parteni

Cetățenii Comunei Ciohorăni pot depune cereri online la Primărie! Pașcaniul a rămas iar în urmă!

Răzvan Grecu

Distracţie şi voie bună de Zilele Comunei Moțca

Redacția
Încarcă...